Son dönemde enflasyonun artmasıyla birlikte pek çok ürün ve hizmetin fiyatlarında rekor düzeyde yükselişler gözlemleniyor. Bu durum, ödemelerin nakit yerine IBAN numarası üzerinden yapılmasını yaygınlaştırdı.

Artık ödemeler bankalar aracılığıyla gerçekleştirilirken, IBAN'a para gönderecek kişilere kritik bir uyarı yapıldı. IBAN üzerinden para gönderirken açıklama kısmına bu işlemle ilgili detaylı bilgilerin yazılması önem arz etmektedir.

Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN kullanarak banka hesabına para transferi yapan vatandaşların açıklama kısmına ödemenin amacını belirten ifadeler eklemeleri gerektiğini vurguladı.

Mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla birlikte nakit kullanımının azaldığını ve IBAN üzerinden yapılan para transferlerinin arttığını belirten Saygın, bu kolaylıkların yanında bazı sorunların da ortaya çıktığını ifade etti.

LG'den B2B müşterileri için dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla Ricoh ile ortaklık LG'den B2B müşterileri için dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla Ricoh ile ortaklık

MUTLAKA AÇIKLAMAYA BUNU YAZIN

Saygın, IBAN'a para gönderirken açıklama yazmanın yasal zorunluluk olduğunu vurgulayarak, Borçlar Kanunu'nun 1002. maddesine göre, açıklama yapılmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edileceğini belirtti.

"Eğer açıklama yapmazsanız, gönderdiğiniz para karşı tarafa borcunuzu ödediğiniz anlamına gelebilir," diyen Saygın, bu durumun önüne geçmek için açıklamanın özenle yapılması gerektiğini dile getirdi.

Kira ödemelerinde ise, IBAN üzerinden yapılan ödemelerde sadece "kira" ifadesinin yeterli olmadığını belirten Saygın, ödemelerin hangi ay ve yıl için olduğunu da belirten açıklamaların eklenmesi gerektiğini söyledi.

Bu şekilde yapılan açıklamaların, gelecekte oluşabilecek anlaşmazlıkların çözümünde büyük önem taşıyacağını vurguladı.

Editör: Haber Merkezi