ŞANLIURFA – Son bir yılda altının fiyatındaki yükseliş yüzde 65’i buldu. Altının yükselmesi hem düğünleri hem de kuyumcuları olumsuz etkiledi.
Altın fiyatının yükselmesi ve vatandaşın alım gücünün düşmesi, düğün yaparken altın almak yerine eşten dosttan ödünç altın alınması durumunu da ortandan kaldırdı. Şanlıurfa’da bir dönem yaygın olan eşten dosttan ödünç altın alımı artık neredeyse hiç yaşanmıyor. Urfa’da düğünlerde kız tarafının yüklü miktarda altın talep etmesi haliyle evlenecek adayları düşündürüyor.
SARRAF: ALTINDA ÖDÜNÇ VERME DURUMU ÇOK REVAÇTA DEĞİL ARTIK
Altın piyasasının bir yıl içerisinde yüzde 65 artış göstermesine rağmen bu durumda çok da olumsuz etkilenmediklerini söyleyen kuyumcu Hüseyin Sarraf, “Buraya gelen herkes kendi bütçe durumuna göre altın alabiliyor. Ödünç altın verme durumu çok revaçta değil… Millete rahatlık var, bolluk var” dedi.
FIRINCI: SATIŞLARIMIZDA BİR ETKİLENME DURUMU SÖZ KONUSU OLMADI
Kuyumcu Ahmet Fırıncı ise düğünlerde altın ödünç verme durumunun eskisi gibi olmadığını söyledi. “ Şanlıurfa’da altını olumsuz etkileyecek bir durum olmaz” diyen Fırıncı, “Altının yükselişi olabilir ama bizim satışlarımızda bir azalma olmaz. Millet altına talep ediyor… Altın yükselişi diğer artan ürünlerin gerisinde kaldı. Satışlarımızda bir etkilenme durumu söz konusu olmadı. Ama altında ödünç verme durumu eskisi gibi değil” diye konuştu.
DEMİR: O TÜR PİYASALAR ŞU AN KALKMIŞ DURUMDA
Bu dönemde artık kimsenin kimseye borç bile vermediğini dile getiren kuyumcu Ali Demir, “Altın eskiden ödünç veriliyordu artık öyle bir durum yok. Güvenden ziyade artık kimse kimseye borç vermiyor. O tür piyasalar şu an kalkmış durumda” dedi.
Ali Demir, Urfa’da bir evlilikte en az 400-500 bin liralık altın alındığını söyledi.
YILMAZ: YÜKSEK ALTIN TALEBİ GENÇLERİ EVDE BIRAKTI
Kız tarafının yüklü miktarda altın istemesi nedeniyle gençlerin evlenirken iki kere düşünmek zorunda kaldığını vurgulayan vatandaş Ömer Yılmaz, “Ödünç altın durumu bitti, sahte altın bile takan var. Düğünden bir müddet sonra borç var denilip, altınlar satılıyor. Urfa’da kız tarafı çok yüksek altın talep ediyor. Bu nedenle erkek tarafı altın almakta zorlanıyor. Ekonomi ne kadar düşse de kalksa da vatandaşımızın zihniyeti düşmüyor. Bekârları ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.