ŞANLIURFA - Siyasi partilerin 14 Mayıs genel seçimleri için hazırladıkları aday listeleri tamamlanıp Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edildi. Genel seçimlerde belirlenen aday listeleri, genellikle siyasi partilerin illere dair politikasının bir göstergesi olarak okunabiliyor. Toplamda 14 vekil çıkaran Urfa ile Antep’in AK Parti listelerine de bakarak, iktidar partisinin iki kente dair nasıl bir politika izlediğini tahmin etmek mümkün.
HER İKİ İLDE DE ADALET BAKANLIĞI YAPMIŞ İSİMLER İLK SIRADA
AK Parti’nin iki kent için de hazırladığı listede ilk dikkat çeken şey, ilk sırada yer alan adayların da adalet bakanlığı yapmış isimler olması. Antep listesinin ilk sırasında yer alan Abdulhamit Gül bir önceki iki dönem adalet bakanı iken, Urfa listesinde ilk sırada yer alan Bekir Bozdağ ise, 2013-2015 ve 2015-2017 yılları arasındaki hükümetlerde adalet bakanlığı yaptı. Bununla birlikte mevcut kabinede de adalet bakanı olarak yer alıyor.
Diğer isimlere gelince, Antep ikinci sırada yer alan Mesut Eyüp Özkeçeci, son iki dönem AK Parti Antep il başkanlığı yapmış bir isim. Urfa’nın ikinci sırasında ise, 23.-24. dönemlerde AK Parti Şanlıurfa milletvekilliği yapmış, birçok ülkeyle kurulan dostluk gruplarına başkanlık ve başkan yardımcılığı görevini üstlenmiş, adaylıktan önce de Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi olan Emin Önen var.
Üçüncü sırada yer alan isimlere gelince, ikisinin siyasi kariyerinin birbirinden çok farklı olduğu görülüyor. Urfa listesindeki isim olan Harran Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Abdurrahim Dusak, ilk kez siyasete girip aday oldu. Antep listesindeki üçüncü isim olan Ali Şahin ise, 24 ve 27. dönem Antep milletvekilliği ile birlikte, Avrupa Birliği Bakan Yardımcılığı, AK Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcılığı, TBMM Dış İşleri Komisyonu üyeliği, Türkiye - Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı gibi görevleri üstlenmiş bir isim.
URFA’DA İLK KEZ SİYASETE GİRECEK İSİMLER VAR
Her iki kentin listelerinde yer alan ilk 7 adaya bakıldığında, Antep’te ilk kez siyasete girecek bir isme rastlanılıyor. O da 7. sırada yer alan iş insanı İrfan Çelikaslan. Diğer yandan Urfa listesinde ise, ilk kez siyasete girecek 2 isim bulunuyor. Bunlardan biri Harran Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Abdurrahim Dusak iken, diğeri ise kadın girişimci Cevahir Asuman Yazmacı oldu.
Urfa listesinde yer alan Mahmut Kaçar 24. dönem AK Parti Şanlıurfa milletvekilliği yaptı. Listenin 8. sırasındaki Av. Faruk Pınarbaşı, 2009-20019 yılları arasında iki dönem AK Parti Birecik Belediye Başkanlığı görevinde bulunurken, Nihat Kılıç ise, siyasi işler başkanlığı gibi il yönetiminin farklı kademelerinde yer almanın yanı sıra, belediye il meclis üyeliği yapmış bir isim. İktidar partisi Antep'de ise, listenin 8. sırasını
Bununla birlikte Antep listesinde yer alan isimlerden yalnızca 6. sırada yer alan HÜDA-PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, Antepli değilken, Urfa listesinde ise Bekir Bozdağ Urfalı değil.
ANTEP’TE İL YÖNETİMİNDEN İSİMLERE AĞIRLIK VERİLDİ
Ayrıca AK Parti’nin Antep’te Urfa’ya göre il yönetiminden yer alan isimlere daha ağırlık verdiği görülüyor. Antep İl Başkanı Mesut Eyüp Özkeçeci 2. sırada yer alırken, Gençlik Kolları Başkanı Mesut Bozatlı 5. sırada, İl Kadın Kolları Başkanı Feray Yılmaz 9. sırada, partinin merkez Şahinbey İlçe Başkanı Hasan Teke ise 11. sırada aday gösterildi. Urfa listesinde ise, AK Parti Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Eyyüpoğlu 6. sırada, AK Parti İl Seçim İşleri Başkanı Nihat Kılıç 10. sırada, Gençlik Kolları Başkanı Emre Karçizmeli de 11. sırada kendilerine yer buldu.
LİSTEDE URFA’DAKİ YÖNETİMDEN KADIN ADAY BULUNMUYOR
Bununla birlikte Urfa’da parti yönetiminden hiçbir kadın isim listede yer bulamadı. Ancak Antep listesinde kadın kolları başkanı ile Antep’in mevcut vekillerinden ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi olan Derya Bakbak olmak üzere iki kadın yer aldı.
Genel itibarıyla, toplamda 14 vekil çıkaran Urfa ile komşu kentin listelerinin nitelik açısından birbirine çok uzak olmadığı değerlendirilebilir. Ancak yine de Antep listelerinde yer alan adayların genel olarak Antepli vatandaşların aşina olduğu isimlerden oluştuğu yorumunu yapmak da mümkün. Zira Antep listesinde yer alan adayların hem Ankara’da hem de yerelde daha aktif olan isimlerden oluştuğu görülüyor.