URFAHABERMERKEZİ / Abdullah TOPRAK'ın Haberi - Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yüzde 5'lik sosyal güvenlik destek primini kaldırması, esnaf ve emekliler üzerinde büyük bir baskı oluşturdu. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu kararın olumsuz etkilerini değerlendirdi.

Turkcell Global Bilgi 25 yaşında Turkcell Global Bilgi 25 yaşında

Palandöken, emekli işçileri çalıştıran işverenlerin destekten yoksun kalmasıyla birlikte, ustalarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını belirtti. “Usta bulmak giderek zorlaşıyor. Prim desteğinin kalkması, esnafın kalifiye eleman çalıştırma isteğini azaltacak, bu da hem esnafı hem de mesleklerin geleceğini tehlikeye sokacak,” dedi.

Özellikle ekonomik zorlukların arttığı bu dönemde, emeklilerin de durumdan ciddi şekilde etkileneceğini vurgulayan Palandöken, yetişmiş iş gücünün kaybolmasının esnafa uzun vadede zarar vereceğini belirtti. 

Artan kira maliyetleri ve kira stopaj vergisi gibi diğer sorunların da esnafın üzerindeki yükü artırdığına dikkat çeken Palandöken, bu vergilerin kaldırılması gerektiğini savundu. “Artan iş yeri kiraları, zaten esnafın omuzlarındaki yükü ağırlaştırıyor. Kira stopajı, çift vergilendirme gibi. Bu yükün esnaftan alınması adil olmaz,” şeklinde konuştu.

Palandöken, ekonomik tedbirlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Ekonomik iyileşmeler sağlanamazsa, esnaf ve orta gelirli çalışanlar ciddi zarar görecek. Devletin bu konuda esnafa destek olacak bir sistem geliştirmesi şart,” dedi. 

TESK Başkanı, sürdürülebilir bir ekonomik politika geliştirilmesinin, esnafın ve emeklilerin rahat bir nefes almasını sağlayacağını belirtti.

Kaynak: Urfa Haber Merkezi