Son günlerde artış gösteren Influenza vakaları hızla yayılmaya başladı. Çoğu kişinin ağır geçirdiği ve hatta belirtilerinin koronavirüsle aynı olduğu salgında farkı nasıl anlayacaksınız?
BELİRTİLERİBİREBİRAYNI
Konuyla ilgili Prof. Dr. Vefik Arıca, yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“ virüs " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Korona virüs ve influenza RNA virüsü olduğu için ikisinin de benzer ve ortak yanları vardır. Özellikle koronavirüste en son yaşanan Omicron varyantı tamamen influenza yani grip virüsü gibi dolaşıyor. Bu nedenle koronavirüste Omicron varyantı mı yoksa influenza dediğimiz grip virüsü mü biraz ayırt etmek zorlaşıyor. Çünkü bildiğimiz koronavirüste tat ve koku kaybı oluyordu. Özellikle Delta varyantında bu görülüyordu ama Omicron varyantında tat ve koku kaybı çok fazla yok. Tamamen baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırık, ateş, kas ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı olabiliyor. İnfluenza dediğimiz grip virüsüyle semptomları birebir aynı”
Virüsün bulaşma grubunun çok geniş olduğunu söyleyen uzman isim sözlerine “Yaş grubu olarak özellikle çocuklardan yaşlı grubuna kadar tutabiliyor. Risk grubunda hastaneye yatışlar, yoğun bakım ve ölüm olayları her ikisinde de görülebiliyor” şeklinde devam etti.
DOMUZGRİBİÖLDÜRÜRMÜ?
Domuz gribinin de ağır bir grip türü olduğunu belirten uzman isim, salgının ilerlemesi durumunda ölümcül olabileceğini, “Evet, domuz gribi bir influenza virüsüdür. Riskli olan gruplarda hastaneye yatışlar ve özellikle domuz gribinin akciğerlere ilerlemesi yoluyla ve zatüre oluşturması sonucunda solunum yetmezlikleri, kalp yetmezlikleri ve ölümlere neden olabilir” Şeklinde ifade etti.
KİMLERRİSKALTINDA?
Domuz gribinde risk altında olan isimleri sıralayan Vefik Arıca şunları söyledi:
“Özellikle bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş çocuklar, prematüre doğan bebekler, 65 yaş üstü vatandaşlar, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik karaciğer hastalığı ve hematolojik rahatsızlıkları olan bireylerde, dalağı alınmış bireylerde ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda ciddi anlamda yoğun bakıma yatışlar ve ölümler görülebiliyor”