SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı netleşti. Emeklilere yüzde 24,73 oranında zam yapılacak. Memur emeklileri ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme artışıyla birlikte yüzde 19,31 zam alacak. Ancak, kök maaşı 8 bin TL'nin altında olan emeklilerin maaşları değişmeyecek.

8 bin TL'ye uygulanacak yüzde 24,73'lük zam, maaşı 10 bin TL'nin üzerine çıkarmadığı için bu emekliler yine 10 bin TL almaya devam edecek. Şu anda yaklaşık 3 milyon emekli 10 bin TL maaş alıyor.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilere sevindirici bir haber vererek intibak yasasını duyurdu. Erdursun, Ocak ayında emekli maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldığını, ancak en düşük emekli maaşının 10 bin TL’de kalmasının tepki çektiğini belirtti.

Açlık sınırının 16 bin TL olduğu bir dönemde emekliler maaşlarının iyileştirilmesini talep ediyor. Erdursun, hükümetin bu haklı talebi dikkate alarak, Orta Vadeli Program'da planlarını açıkladığını belirtti.

Emeklinin cebine doğrudan para girmeyeceğini vurgulayan Erdursun, intibak yasası ile emekli aylıklarının düzenleneceğini ve böylece en düşük kök aylık meselesine son verileceğini ifade etti.

ERDURSUN: İNTİBAK YASASI İLE KÖK AYLIK MESELESİNE SON VERMEK İSTİYORLAR

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, hükümetin en düşük emekli maaşını kaldırma planları olduğunu belirtti. Erdursun, "Hükümetin böyle bir uygulamayı ortadan kaldırmak gibi planları var. İntibak yasasıyla beraber emekli aylıklarının, yatırılan primlere ve gün sayısına göre artırılarak bu kök maaş meselesine son vermek istiyorlar" dedi.

Erdursun, "Eğer emekli aylıklarına seyyanen bir artış yapılmazsa, fiyatlar bu şekilde artmaya devam ederse, Temmuz'dan sonra enflasyonda bir düşüş bekleniyor. Temmuz'dan sonra da artışlar devam edecek, ama artış hızı biraz daha düşecek" ifadelerini kullandı.

İş Bankasından sürdürülebilir gelecek için "Greenzy" platformuyla işbirliği İş Bankasından sürdürülebilir gelecek için "Greenzy" platformuyla işbirliği

Emekli maaşlarıyla ilgili yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayan Erdursun, "Bu sorunun çözümü için düzgün bir intibak yasası şart. İntibakla beraber emekli maaşlarını güncelleyecek ve en düşük kök maaş ya da tamamlanan maaş meselesini ortadan kaldıracaklar. Böylece emekliler enflasyon karşısında bir nebze olsun rahat nefes alabilecekler" şeklinde konuştu.

YİNE İNTİBAK YAPILABİLİR

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, İntibak Yasası hakkında önemli bir detayı açıkladı. Erdursun, "Tüm emekli maaşlarının güncellenmesi gerekiyor. Geçmişte olduğu gibi alım gücünü koruyabilmek için bir intibak yapılması şart.

2011 yılında AK Parti hükümeti 350 liraya kadar bir intibak gerçekleştirdi. 2011'de 350 liranın değeri şu anda 10.000 liranın üzerinde, bu yüzden benzer bir düzenleme yeniden yapılabilir ve yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi