ŞANLIURFA – “Tarihin sıfır noktası” Göbeklitepe’de yeni bulunan yaban domuzu heykeli büyük bir heyecan ve mutluluk yarattı.
Ören yerinin "D yapısındaki ”kireç taşından yapılmış, gerçek boyutlu yaban domuzu heykelinin yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar göze çarpıyor.
"H şeklinde" bir sembol, bir hilal, iki yılan ile üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde yer alan heykel bir yaban domuzunu betimliyor.
Dünya tarihi açısından son derece önemli olan keşfi, İnönü Üniversitesi’nde eğitim felsefesi ve bilim felsefesi alanında dersler veren Prof. Dr. Kemal Duruhan, BİHA için yorumladı.
“Yan gelip oturuşuyla birlikte açık ağzı ve diş gösterisiyle domuz, kralın her türlü düşmanına korku vermektedir” diyen Duruhan, yılanların ise her türlü düşmanın sembol adı olduğunu vurguladı.
DURUHAN: BU KRAL URFA’NIN KRALIDIR
Duruhan, “H şeklindeki” sembolün Samsat/Belören kayıtlarından hatırlanacağı üzere Nuh’un Gemisi’ni simgelediğine dikkati çekerek, yorumlamasını şöyle sürdürdü:
“Domuz, arka panoda sağ eli yukarıda olarak resmedilen kralın tek koruyucusu ve kollayıcısı değildir. Kralı kötüye karşı koruyan hızıyla meşhur Urfa Tazısı sağ kolunda, aslan ve yavruları, 4 yavru, ise sol kolu üstünde resmedilmiştir.
Bu kral Urfa’nın kralıdır ve kendisinden korkulmalı ve saygı duyulmalıdır ki onun önemli koruyucuları vardır.
H sembolünün yanındaki işaret hilal değil. Hilal olsa H’nin yukarı kesiminde olur. Yılanın biri aksi yönde gidiyor, diğeri ise H harfine doğru. Bu simge yön belirten bir işaret”.