ŞANLIURFA - Tıpta ‘endoskopik sleeve gastroplasti’ denilen endoskopik tüp mide işlemi, Türkiye’de ilk kez Harvard'da ileri endoskopi eğitimi alan Doç. Dr. Cem Şimşek tarafından Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 42 yaşındaki bir hastaya uygulandı.
Endoskopik tüp mide işlemi, endoskopi cihazı ile ağızdan girilerek içeriden mideye dikiş atma esasına dayanana mide küçültme operasyonudur. Özel bir endoskopik kamera ve dikiş cihazlarıyla uygulanan işlem sonucunda mide, kalıcı olarak akordeon benzeri bir şekilde katlanarak küçültülüyor. Yaklaşık 1 - 1.5 saat süren işlem, hastaların aynı gün taburcu olabildiği endoskopi ünitesinde gerçekleştiriliyor.
Herhangi bir kesik söz konusu olmadığı için vücutta iz bırakmayan işlem ile birlikte hastaların mideleri kalıcı olarak küçültülüyor. Dolayısıyla bu işlemi geçiren hastalarda açlık hissi azalıyor, daha hızlı doyuyorlar ve doygunluk hissi daha uzun sürüyor. İşlemin midede kalıcı etkileri, bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 fazla kilo kaybına yol açıyor. Bu kilo kaybının kalıcı olduğu ve hastaların 10 yıla kadar kilolarını koruyabildiği biliniyor.
Sağlık çalışanları ve hastalar tarafından memnuniyetle karşılanan söz konusu işlemin, kentteki sağlık turizmine de önemli katkılar sunması bekleniyor.
DR. KAYA: TÜRKİYE’DE DAHA ÖNCE YAPILMAMIŞ BİR OPERASYON
Böyle bir işlemin, kamu hastaneleri ve üniversiteler dahil olmak üzere,Türkiye’de daha önce uygulanmamış bir operasyon olduğunu belirten Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bedri Caner Kaya konuyla ilgili şunları dile getirdi:
“Hastanemiz Gastroenteroloji kliniğinde bir ilke imza atıldı. Kamu hastaneleri ve üniversiteler dahil olmak üzere Türkiye’de daha önce yapılmamış olan bir operasyon uygulandı. Bu operasyonda çift kanallı endoskopi cihazıyla beraber dikiş atabilen cihazların alımı sonrası ülkemizde kamu hastaneleri ve üniversitelerde ilk defa yapılmış olan endoskopik tüp mide operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonla beraber hastanemizde ve ülkemizdeki diğer kuruluşlarda bir genç hastamıza ilk defa cerrahiye ihtiyaç kalmadan endoskopik yolla son derece başarılı bir şekilde bu işlem uygulanmış oldu. Deneyimli gastroenteroloji uzmanlarımız sayesinde hastamız son derece başarılı bir operasyon sonrası şu anda sağlıklı bir şekilde servisimizde yatmaktadır.”
DR. ŞİMŞEK: BU İŞLEM İLK DEFA HARVARD’DA GELİŞTİRİLDİ
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilgili işlemi gerçekleştiren Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Şimşek, işlemin ilk defa Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde geliştirildiğini ve Türkiye’deki kamu ve üniversite hastaneleri arasında da ilk defa kendi hastanelerinde bölüm sorumlusu Dr. Bahattin Durak ve Dr. Mahmut Polat ile beraber gerçekleştirdiklerini ifade ederek şunları söyledi:
“Ameliyatımızın adı endoskopik tüp mide. Endoskopik sleeve gastroplasti (Endoskopik Obezite Tedavisi) diye geçiyor. İlk defa Harvard’da geliştirilen bu işlemi ben buraya gelmeden örnek klinik eğitimini aldım ve Türkiye’de de ilk defa Şanlıurfa’da bugün yapma şansımız oldu. İşlemimizde sadece endoskopik ve dikiş seti kullanarak ağızdan giriyoruz ve mideyi kendi içine katlayarak dikiyoruz. Herhangi bir içerden veya dışarıdan dikiş kesiği olmadığı için hastalarda herhangi bir iz oluşmuyor. İşleme burada gördüğünüz endoskopi ünitesinde ayaktan yapıyoruz. Aynı gün hastalarımızı taburcu edebiliyoruz. Hastalarımızda yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında yeni tekniklerle yüzde 30’a varan kilo kayıpları sağlayabiliyoruz. Çok daha önemlisi, elimizdeki verilerde bu kilo kaybının 10 yıla varan süre boyunca korunduğunu biliyoruz. Ameliyat olmayan ayaktan gerçekleştirilen işlem ile hem hastalarımıza oldukça fazla kilo kaybettiriyoruz hem de komplikasyon yan etki riskini oldukça azaltıyoruz. Aynı zamanda bu işlemin sağlık turizmi açısından da katkıda bulunacağını düşünüyoruz”.