BETAM’ın sahibinden.com verilerine göre, temmuz ayında ikinci el otomobile talep artmasına rağmen fiyatlarda düşüş devam ediyor.

Temmuz ayında otomobil talep endeksi, haziran ayına göre yüzde 30,9; geçen yılın temmuz ayına göre ise yüzde 5,7 oranında arttı. Buna karşın, enflasyondan arındırılmış fiyat artışını ifade eden "reel fiyat endeksi", önceki aya kıyasla yüzde 4,1 oranında azaldı.

ATP 2024'ün ilk yarısında büyümesini sürdürdü ATP 2024'ün ilk yarısında büyümesini sürdürdü

Raporda, 2023 Mayıs ayında yüzde 47,9’a ulaşan fiyat artış oranının o tarihten bu yana, yani 13 aydır sürekli olarak gerilediği belirtiliyor.

Ayrıca, ortalama otomobil fiyatlarının da bir önceki aya göre bir miktar düştüğü gözlemleniyor. Haziran ayında 871 bin 156 TL olan ortalama otomobil fiyatı, temmuz ayında 862 bin 232 TL seviyesine geriledi.

Otomobil piyasasında canlılık göstergesi olarak izlenen "satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı" temmuz ayında 4,6 puan azalarak yüzde 19,5’e geriledi.

Diğer bir canlılık ölçütü olan ve satılık otomobil ilanlarının ne kadar süre yayında kaldığını gösteren 'kapatılan ilan yaşı' ise geçen aya kıyasla 1,8 gün artarak 25,6 gün olarak kaydedildi.

Editör: Abdullah Toprak