Buna göre artan kira fiyatları sonrasında peş peşe gelen haberlere göre ev sahipleri evlerini daha yüksekten kiraya verebilmek için kiracılarını çıkartmaya başladı. Bunu engelleyecek bir yasa geliyor.
Artık artan ev fiyatları sonrasında vatandaşlar ne yapacaklarını şaşırmaya başladı. Evini değiştirmek isteyenler kaldığı evden daha uygun kira ödeyemeyeceğini bildiği için mecburen oturduğu evden çıkamıyor.
KLASİKLEŞTİ
Son dönemlerde ev sahipleri kiracılarını çıkartmak için “Oğlum gelecek” ya da “Oğlum oturacak” bahanesini kullanmaya başladı. Konuya ilişkin Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü ve İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş açıklama yaptı.
Yaptığı açıklamasında ülkemizde 27 milyon hane olduğunu ve bunların 7 milyonunda kiracıların oturduğunu söyleyen Yeşiltaş’ın açıklamaları haberimizde..
FAHİŞKİRAARTIŞINIKABULETMEYİN
Kira süresinin bitmiş olması tahliye sebebi değil. Yani 1 yıllık konut kiralandığında yılın sonunda tahliye edileceği anlamı oluşmuyor. Kiracılara bir anda panik yapıp, ev sahiplerinin baskıları sonucu fahiş kira artışlarını kabullenme yoluna gitmemelerini öneriyoruz.
Ev sahibi ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açılabilir. Ancak mahkeme nezdinde samimi olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Tahliye davaları ortalama 1/1.5 sene sürüyor.
İlk 5 yıl içerisinde kira kontratlarındaki şartlarda artış sağlanabilir. 12 aylık TÜFE ortalaması burada üst sınır. Bu Mart ayı itibarıyla yapılabilecek artış yıllık yüzde 29.8, Eğer kira sözleşmesinde yüzde 15-20’lik dilim bulunmuş ise bu oran geçerlidir.
Kira kontratında yüzde 40/50’lik bir artış belirlenmiş olsa dahi kanun bir üst sınır koyduğu için yüzde 40/50’lik dilim değil, 29.8’lik dilim esas alınmak zorunda.
İLK5YILİÇİNDAVAAÇAMAZLAR
İlk 5 yıl için ev sahipleri kira tespit davası açamazlar. İlk 5 yıl bittikten sonra ev sahipleri emsal kiraları göstererek, kira tespit davası açabilirler. Kira tespit davası açıldığında eski kiracı olunması nedeniyle normal belirlenen kiranın üzerinden mahkeme tarafından hakkaniyet indirimi denilen bir oranda indirim sağlanabilir.
Kira süresi 10 yıl ve üzeri olduğunda, ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahip. 10 yıllık süre bitmeden 3 ay önce, kiracıya ulaşacak şekilde bir ihtar ve bildirim yapılmak zorunda. Eğer, süre kaçırılırsa bir sonraki yıla kadar kira süresi uzamış olur.
Peki kiracı, ‘Oğlum gelecek’ baskısı ile evden zorla çıkarıldığında ve aksi durumu tespit ettiği halde hangi haklara sahip?
Bu konuda Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Avukat İbrahim Güllü şunları ifade etti:
“Ev sahibi ‘Benim Oğlum Gelecek’ diyerek, kiracıyı kendi rızası ile evden boşaltmaya ikna ettiği takdirde, herhangi bir tazminat hakkı bulunmuyor.”
“Ama ev sahibi dava açtı. ‘Benim ihtiyacım var, oğlum gelecek, kendim oturacağım…’ dava sonucunda da mahkeme tahliyeye karar verdiyse, boşaltılan konut 3 yıl boyunca eski kiracısının dışında herhangi bir kimseye kiraya verilemez. Eğer başka bir kiraya verilme işlemi gerçekleştiği tespit edilirse, eski kiracının 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat isteme hakkı doğuyor.”