Sabah uyandıklarında beyaz örtüyle karılaşanlar büyük şaşkınlık yaşadı. Yoğun kar yağışının ardından Meteoroloji'den son dakika uyarısı geldi. Yoğun yağış ve fırtına uyarısı yapıldı. İzmir, Balıkesir, Bursa da dahil çok sayıda il için son dakika kodlu uyarı yapıldı. Öte yandan Perşembe günü için yeni yağış duyurusu yapıldı. İstanbul özellikle uyarıldı.

Haziran ayı yurdun birçok bölgesinde kavurucu sıcaklarla geçti. Ancak ayın sonunda havalar beklenmedik şeklide soğuyarak kar yağışı etkili oldu. Yoğun yağışın ardından Meteoroloji ve uzmanlar uyardı.

HER YER BEYAZA BÜRÜNDÜ 

Rize’nin İkizdere ilçesinde 2 bin 640 rakımda bulunan Ovit Yaylası’nda yağmurun ardından kar yağmaya başladı. Öğle saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı sonrası yaylanın bir kısmı beyaza büründü.

Yaylada bulunan vatandaşlar kar sürprizi ile karşılaştı. Temmuz ayını beyaz örtüyle karşılayan vatandaşlar karın keyfini çıkardı.

DOLU YAĞIŞI BAŞLADI 

Ardahan’da ise sağanak yağış ile birlikte dolu etkili oldu. Sağanak yağış sebebiyle bazı caddelerde su taşkını olurken, araçlar ve yayalar ise su birikintisinden geçmekte güçlük çekti.

HAFTA SONUNA KADAR DEVAM EDECEK 

Şanlıurfa'da kadına yönelik şiddetle mücadele toplantısı yapıldı Şanlıurfa'da kadına yönelik şiddetle mücadele toplantısı yapıldı

Meteorolojinin uyarısının ardından Ardahan'da üç gündür yağış etkili oluyor. Son olarak Ardahan'da il merkezinde sağanak yağış ile birlikte dolu yağışı etkili oldu. Yaklaşık yarım saat süren sağanak yağış sebebiyle bazı sokak ve caddelerde su birikintisi oluştu. Dolu yağışı tarım arazilerine de zarar verdi. Meteorolojik tahminlere göre, Ardahan'da yağışların hafta sonuna kadar devam etmesi bekliyor

.Artvin'in Yusufeli ilçesinin yüksek kesimlerinde de dolu hayatı olumsuz etkiledi. İlçeye bağlı Yüncüler ve Yaylalar köyü başta olmak üzere yüksek rakımlı bazı yerleşim yerlerinde dolu yağdı. Bölge, yaklaşık 20 dakikalık yağışın ardından beyaza büründü. Sağanağın da bir süre etkili olduğu ilçede birçok mezra ve yayla yolunda küçük çaplı heyelanlar meydana geldi. İl Özel İdesi ekiplerince ulaşım sorunu yaşanan yollarda, iş makineleri yardımıyla çalışma başlatıl

Meteoroloji tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre; ülkemizin kuzey ve doğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Ordu çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Artvin, Erzurum, Kars, Ardahan, Ordu, Giresun çevreleri ile Trabzon ve Rize'nin iç kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: 

Yağışların, Artvin, Erzurum, Kars, Ardahan, Ordu, Giresun çevreleri ile Trabzon ve Rize'nin iç kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, heyelan, yağış anında kuvvetli rüzgâr ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir

.RÜZGAR: 

Genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu’nun batısında yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

8 İL İÇİN SARI UYARI! 

MGM tarafından yapılan yeni açıklamada 8 il için sarı kodlu uyarı yapıldı. Ordu, Giresun, Trabzon, Rize Artvin, Erzurum, Ardahan, Kars'ta yaşayan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.

MARMARA 

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. EDİRNE °C, 37°C Az bulutlu ve açık İSTANBUL °C, 32°C Az bulutlu ve açık KIRKLARELİ °C, 35°C Az bulutlu ve açık KOCAELİ °C, 35°C Az bulutlu ve açık.

EGE 

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. A.KARAHİSAR °C, 32°C Az bulutlu ve açık DENİZLİ °C, 39°C Az bulutlu ve açık İZMİR °C, 36°C Az bulutlu ve açık MUĞLA °C, 38°C Az bulutlu ve açık.

AKDENİZ 

Az bulutlu ve açık, zamanla doğu kesimlerinin parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. ADANA °C, 36°C Parçalı ve az bulutlu ANTALYA °C, 36°C Az bulutlu ve açık HATAY °C, 33°C Parçalı ve az bulutlu ISPARTA °C, 34°C Az bulutlu ve açık.

İÇ ANADOLU 

Parçalı ve az bulutlu, zamanla doğusunun yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. ANKARA °C, 32°C Az bulutlu ESKİŞEHİR °C, 34°C Az bulutlu KONYA °C, 30°C Az bulutlu SİVAS °C, 28°C Parçalı ve az bulutlu.

BATI KARADENİZ 

Az bulutlu, doğu kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. BOLU °C, 33°C Az bulutlu DÜZCE °C, 35°C Az bulutlu SİNOP °C, 29°C Parçalı ve az bulutlu ZONGULDAK °C, 29°C Az bulutlu.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ 

Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz ile Ordu çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Ordu, Giresun, Artvin çevreleri ile Trabzon ve Rize'nin iç kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. AMASYA °C, 32°C Parçalı bulutlu ARTVİN °C, 22°C Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, kuvvetli olması bekleniyor. SAMSUN °C, 31°C Parçalı bulutlu TRABZON °C, 26°C Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, iç kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU 

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin kuzey ve doğusunun aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinden sonra Erzurum, Kars ve Ardahan çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. ERZURUM °C, 19°C Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, öğle saatlerinden sonra kuvvetli olması bekleniyor. KARS °C, 20°C Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, öğle saatlerinden sonra kuvvetli olması bekleniyor. MALATYA °C, 31°C Parçalı ve çok bulutlu VAN °C, 25°C Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI FELÇ ETTİ 

Erzurum’da akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış hayatı felç etti. Akşam saatlerinde aniden bastıran ve yaklaşık bir saat aralıksız devam eden sağanak yağmur cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşturdu. Araçlar trafikte ilerlemekte güçlük çekerken bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Meteoroloji yağışlı havanın etkisini devam ettireceğini belirterek su baskınlarına karşı uyardı.

UYARILARIN ARDINDAN DOLU YAĞIŞI BAŞLADI 

Erzincan’ın Tercan ilçesinde dolu yağışı etkili olurken bazı köylerin derelerinden sel geldi. Gök gürültülü sağanak yağışıyla başlayan dolu, kısa sürede etkili oldu. Tercan’a bağlı Konarlı ve Dallıca köylerinde sel suları derelerden aktı. Bölgeye AFAD ekipleri sevk edildi. Büyükbaş hayvanların bulunduğu ahırın yanından akan sel suları endişeye neden olurken herhangi bir kayıp yaşanmadı. Sel suları köylerin yollarında tahribata neden oldu.

GÜNEYDOĞU ANADOLU 

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor DİYARBAKIR °C, 36°C Parçalı ve az bulutlu GAZİANTEP °C, 34°C Parçalı ve az bulutlu SİİRT °C, 34°C Parçalı ve az bulutlu ŞANLIURFA °C, 36°C Parçalı ve az bulutlu.

SON DAKİKA KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI! 

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Elazığ ve bölgesi için kuvvetli rüzgar uyarısı yaptı. Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Bingöl ve Tunceli çevreleri ile Elazığ’ın doğu kesimlerinin yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyretmesi beklenmektedir. Rüzgarların kuzeyli yönlerden orta kuvvette, yer yer kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Rüzgarların kuzeyli yönlerden orta kuvvette, yer yer kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem arz etmektedir” denildi.

YENİ SOĞUK HAVA DALGASI GELİYOR 

Meteoroloji tarafından 5 günlük hava tahmin raporu haritalı olarak paylaşıldı. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen de yağışlı havanın yurda giriş yapacağını söyledi. Şen şu ifadeleri kullandı: "Yarın Trakya'dan yağış giriş yapıyor. Perşembe İstanbul dahil Marmara, Ege yağmur geliyor İstanbul uzun aradan sonra Perşembe yağmur alacak. Perşembe Çanakkale Balıkesir, İzmir'de de yağmur var. Sıcaklık orta üzerinde olacak.

Kaynak: Vatan