10 farklı ilde etkisini derinden hissettiren deprem sonrasında Türkiye’nin farklı bölgelerinde oluşabilecek en yakın deprem süreci özel uzmanlar tarafından yapılan incelemeler doğrultusunda gündeme getirildi. Yaşanılan bina ne kadar sağlam bunu tespit edebilmek için online sorgulama işlemi sistemi devreye girdi.
TC NO İLE SORGULAYIN!
Deprem sonrasında bölgesel olarak yapılan inceleme doğrultusunda ağır hasarlı kabul edilen binaların hasar tespitinin yapılabilmesi ve evlerde yaşayan kişilerin var olan hasarın boyutunu öğrenebilmesi mümkün olduğu ifade edildi. Hasar tespiti yapılabilmesi için vatandaşların güncel adresleri ve TC kimlik numarası ile işlem yapabilmesi mümkün hale getirildi.
ONLİNE HASAR SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
E-devlet platformu üzerinden hasar sorgulama işlemi yapmak isteyen vatandaşların şu adımları takip etmesi gerekiyor:
- turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.
- Açılan sayfa içerisinde yer alan arama kutucuğuna “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” yazınız.
- Alt kategoride yer alan “Hasar Tespit Sorgulama ve İtiraz İşlemleri” adımına tıklayınız.
- Açılan sayfada sorgulama türü seçimi yapıldıktan sonra “Sorgula” tuşuna basınız.
E-devlet üzerinden online olarak afet sonrasında hasarlı olarak tespit edilmiş binaların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde yer alan adrese dayalı kayıt sistemi içerisinde bulunan bilgilerle eşleştirilmiş tüm hasar tespit sonuçlarına erişim sağlanabilir.
OTURULAN BİNA NE DURUMDA ÖĞRENİN! (HASARLI, HASARSIZ, ORTA HASARLI, AĞIR HASARLI)
Hasar tespit sorgulaması dışında hasartespit.csb.gov.tr adresini kullanarak kimlik numarası ile beraber adres sorgulaması yaptırıp binanın yıkık, hasarlı/hasarsız ya da ağır hasarlı olup olmadığı incelenebilir. İl/ilçe, mahalle, sokak, bina numarası bilgisine göre listelenir. Hasar tespit çalışmaları süreci boyunca değerlendirme raporlarını kaymakamlık ya da muhtarlıklar üzerinden 30 günlük süre ile ilan edilmesi için askıya çıkarıldığı aşamada inceleme yapılabilir.