ANKARA (AA) - Belarus düzenleme kurumları, Rus nükleer endüstri uzmanları tarafından geliştirilen yenilikçi TIANOX tıbbi cihazının kullanımına onay verdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu ROSATOM'a ait bu cihaz, nitrojen monoksit kullanarak yeni doğanlardan yetişkinlere kadar geniş bir yelpazede tedavi sağlayarak pulmonoloji, kardiyovasküler cerrahi, transplantoloji, neonatoloji, rehabilitasyon ve daha birçok alanda kullanılabiliyor.
Rosatom'un bünyesindeki Rusatom RDS AŞ'nin Özel Tıbbi Ekipman Direktörü Anatoly Myalitsin, Rusya'da 200'den fazla TIANOX ünitesinin aktif olarak kullanıldığını belirterek, "Ünitemiz hayat kurtarıyor ve hastaların sağlığını koruyor. TIANOX, solunum yollarındaki azot oksidi sentezleyerek bronş tüplerinin genişlemesine yardımcı olurken, aynı zamanda kan damarı duvarları üzerinde olumlu bir etki bırakarak pulmoner perfüzyonu iyileştiriyor ve pulmoner arter basıncını azaltıyor." ifadelerini kullandı.
TIANOX'un mobil bir ünite olarak havadan nitrojen monoksit üretebilmesi öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. Önceden gazın özel tesislerde üretilip ardından tıp merkezlerine tüpler içinde taşınması gerekiyordu. Ancak TIANOX'un mobil yapısı, lojistik zorlukları ortadan kaldırarak, tıp merkezlerinin dozajlama cihazlarını yurtdışından tedarik etme ve tüplerin bakımını uzmanlar aracılığıyla yapma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
2017'den beri klinik öncesi, klinik ve teknik testlerden geçen nitrojen monoksit inhalasyon tedavisi, TIANOX'un güvenliğini ve tıbbi kurumlarda kullanıma uygunluğunu doğruluyor. Rus bilim insanları tarafından icat edilen TIANOX, havadan azot monoksit sentezleme ve doğru dozlarda hastaya ulaştırma özelliğiyle dikkati çekiyor.
Bu tür cihazların maliyeti, sarf malzemeleri için ek maliyetler hariç 3 milyon rubleden başladığından birçok klinik bu maliyeti karşılayamıyor. Ancak Tianox'un kullanımı için 100 vatı geçmeyen elektrik yeterli bulunuyor.