URFAHABERMERKEZİ / Abdullah TOPRAK'ın Haberi - Bölgedeki işsizlik oranlarının en yüksek olduğu illerden biri olan Şanlıurfa'nın destek paketinde yer almaması, vatandaşlar arasında tepkiye neden oldu.
6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden ciddi şekilde etkilenen ve yüksek işsizlik oranları ile gündemde olan Şanlıurfa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 yılı için duyurduğu 10 bin kişilik istihdam paketinde yer almadı. Depremin etkilerini hala derinden hisseden kent, bakanlığın işsizlikle mücadele kapsamında Toplum Yararına Programlar (TYP) çerçevesinde sunduğu destekten yararlanamayacak. Buna karşın, Adıyaman ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri gibi komşu iller bu istihdam desteğinden faydalanacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, deprem bölgesindeki 4 il ve 2 ilçede Toplum Yararına Programlar kapsamında 10 bin kişilik ek istihdam sağlanacağını duyurdu. İstihdam paketinde Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ile Nurdağı ilçeleri yer alırken, depremin etkilediği 11 il arasında bulunan Şanlıurfa’nın kapsam dışı bırakılması dikkat çekti.
“Bölgede İşsizlik Oranları Düşmüyor”
Şanlıurfa’nın, Türkiye genelinde işsizlik oranlarının en yüksek olduğu illerden biri olmasına rağmen destek paketinden yararlanamaması vatandaşların ve yerel yöneticilerin tepkisini çekti. Depremin ardından ekonomik toparlanma sürecinde destek bekleyen kent halkı, komşu illerin yer aldığı paket dışında bırakılmanın hayal kırıklığını yaşıyor.
Bakan Işıkhan, komisyon sunumunda şu ifadelere yer verdi:
“Depremden en çok etkilenen 11 ilde, 4/a sigortalı çalışan sayısı deprem öncesinde, 2022 Aralık ayında 1 milyon 889 bin iken, 2024 Ağustos verilerine göre 1 milyon 822 bin seviyesine ulaştı. Bölgedeki toparlanma büyük ölçüde sağlanmış durumda ve bazı illerde, örneğin Adıyaman'da, deprem öncesi seviyelerin dahi üzerine çıkılmıştır. 2025 yılı için bu iyileşme sürecine katkı olarak 4 il ve 2 ilçede 10 bin ilave istihdam desteği sağlanacak.”
Bu açıklamalar, Şanlıurfa’nın durumuna değinmemesi nedeniyle eleştiri konusu oldu. Özellikle deprem sonrası büyük zorluklar yaşayan kentin ekonomik açıdan güçlenebilmesi için ek istihdam desteğine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Şanlıurfalılar, hükümetin bölgedeki işsizlik sorununa çözüm getirecek projeleri genişletmesi çağrısında bulunarak, istihdam paketinde Şanlıurfa’nın da dahil edilmesini talep ediyor.
Şanlıurfa’nın işsizlik ve ekonomik krizle mücadele ettiği bir dönemde, kapsamlı destek programlarının şehri göz ardı etmesi kente yönelik ilgiyi sorgulatıyor. Vatandaşlar, 2025 bütçesi görüşmeleri devam ederken Şanlıurfa’nın da TYP kapsamında yer almasını talep ediyor ve yetkililerden bu eksikliğin giderilmesini bekliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: