Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine bağlı kırsal Esemkulu Mahallesi, Türkiye’de ilk fıstık ağacının ekildiği yer ve Urfa fıstığının anavatanı olarak biliniyor. Roma dönemine ait kaza mezarlarında bulundu mahalle Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel mirası açısından önemli. Ancak Esemkulu Mahallesi bugünlerde farklı bir şekilde gündeme oturdu. 

Yaklaşık 750 yıllık fıstık ağaçlarının bulunduğu Esemkulu Mahallesi’nde Turkish Petroleum International Company (TPIC) tarafından doğal gaz ve petrol arama için sondaj çalışması başladı. Tescilli fıstık ağaçlarının yanı sıra incir ve zeytin ağaçları da barındıran mahallede iş makineleriyle yol açıldı. 

Ancak mahalle muhtarı ve sakinleri yapılan çalışmaların “izinsiz” olduğunu ileri sürdü. Tapulu arazilerinde yapılan çalışmaya tepki gösteren mahalleli, arama yapılırken tarihe ve tarım alanlarına verilen zarara dikkati çekti. 

ÇOBAN: İNSANLARA HABER VERMEDEN ÇALIŞMA BAŞLATILMIŞ

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri Müslüm Çoban, mahallede bulunan iş makinelerini kayıt altına alarak yaşananlara tepki gösterdi. Çoban, “Burası 750 yaşında Türkiye’de ilk ekilmiş fıstık ağaçlarının bulunduğu yer, Urfa keten köyneği fıstığının ekildiği yer. Petrol arama sismik çalışmaları için köylüye haber vermeden, tapulu arazisi olan insanlara haber vermeden çalışma başlatılmış. Köy muhtarı Mehmet Öncel’in de haberi yok. :U alan Roma dönemine ait kaya mezarlarının olduğu yer ve 250-300 yıl önce köyün yerleşim alanının olduğu yer. Esemkulu köyünde 5 bin 500 – 6 bin yıllık höyük de bulunmakta. Sit alanı içerisinde, fıstık ağaçlarının ilk ekildiği yer olan alanda çalışma yapılıyor. Ağaçlar kesiliyor, fıstık ağaçları, incir ağaçları kesiliyor ve 2 bin yıllık kaya mezarlarının olduğu alanda çalışma yapılıyor” dedi. 

MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Okuyunca çok şaşıracaksınız: Bakın maden suyu şişeleri neden yeşil? Okuyunca çok şaşıracaksınız: Bakın maden suyu şişeleri neden yeşil?

Esemkulu Mahallesi’nde fıstık tarlası bulunan Nazif Çoban arama ile ilgili kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini söyledi. Çoban, “Kendi kafalarına göre gelip yer işgal ediyorlar” dedi. 

Resul Çoban da “Bizim kendi tapulu arazimizde ne muhtarlığa haber verilip ne jandarmaya haber verilip, kimseye bildirilmeden tarlamıza ağaçlarımıza zarar vermişler” diye konuştu.