URFAHABERMERKEZİ / Abdullah TOPRAK'ın Haberi - Şanlıurfa; kültürel mirası, misafirperver insanları ve mutfağıyla ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler sunuyor.
Şehir merkezinden ilçelere kadar her lokantada kendine özgü tatlar bulabileceğiniz bu şehirde, 16 yöresel lezzeti sizin için derledik
Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Doğu’nun en güzel ve turistik şehirlerinden Şanlıurfa’da bulabileceğiniz en ünlü yöresel lezzetlerden bazıları:
Kahvaltı

“Şanlıurfa’da ne yenir?” rehberimize ilk olarak kahvaltı konusu ile başlayalım.
Şanlıurfa’da kahvaltı için bambaşka bir kültür var. Ciğer, tirit gibi et ürünlerinden oluşan bir kültür ve bal, kaymak, yumurta gibi klasik kahvaltılıklarla oluşan serpme kahvaltı kültürü var.
Burada belirtmek lazım klasiğin bile bir farkı var: Ekmek yerine kahvaltıda tırnak pide tüketiliyor.
Şanlıurfa’da nerede kahvaltı yapılır?
Ciğer ve tirit gibi et ürünleri için mekan tavsiyelerimizi “Şanlıurfa’da ne yenir?” yazısı boyunca bulabilirsiniz. Serpme kahvaltı içinse önereceğimiz iki mekan var: Zahter Kahvaltı Salonu ve Köprübaşı Kahvaltı Salonu.
Zahter Kahvaltı Salonu, Şanlıurfa’nın en meşhur kahvaltıcıları arasında ilklerden biri. Hem yerliler hem turistler tarafından çok fazla ilgi gördüğü için her daim kalabalık. Kolay kolay yer bulmak istiyorsanız günün erken saatlerinde gelmenizi tavsiye ederim.
Otantik, şirin bir ortamı var. Serpme kahvaltısı oldukça zengin. Peynir çeşitleri, zeytinler, ızgara sebzeler, yoğurt, tahin pekmez, bal kaymak ve yumurta çeşitleriyle tüm sofra doluyor.
Salçalı yumurta bence masanın favorisiydi. Tahmin edeceğiniz gibi Şanlıurfa’ya özgü salça ile yumurtanın tadı daha da güzelleşiyor. Kaymak ve bal da yine oldukça iddialıydı.
Köprübaşı Kahvaltı Salonu, bana göre Şanlıurfa’da kahvaltı için gidilmesi gereken ilk yer. Zahter, buraya göre daha ünlü olsa da Köprübaşı’nın lezzetleri beni daha çok tatmin etmişti.
Burada da kahvaltı yine serpme kahvaltı olarak ya da birer birer seçtiğiniz ürünlerle ilerliyor. Serpme kahvaltının içeriği aynı olsa da lezzet olarak her şey çok daha iyiydi.
Ciğer Kebabı

Ciğer kebabı, Şanlıurfa’da yiyebileceğiniz en güzel ve meşhur lezzetlerin başında geliyor. Şanlıurfalılar için kahvaltı dahil günün her saatinde ciğer kebabının sofrada yeri var.
Bol baharatlı ve acılı ciğer kebabının servisi de tadı da kadar güzel. Porsiyon ciğer şişlere takılı halde lavaş içerisinde ya da dürüm olarak servis ediliyor. Yanında meze olarak biber, sumaklı soğan ve çeşitli yeşillikler geliyor.
Bu arada acı ile aranız yoksa önceden dikkatli olmanız konusunda uyaralım. Kişisel deneyimlerime dayanarak acıyı çok sevmeme ve toleranslı olmama rağmen yerken zorlanmıştım.
Şanlıurfa’da ciğer kebabı nerede yenir?
Birbirinden lezzetli ciğerleriyle iki önerim var: İkiler Ciğer ve Meşhur Ciğerci Aziz Usta’nın Yeri.
Patlıcan Kebabı

Urfalıların balcanlı kebap olarak da andığı patlıcan kebabı, Şanlıurfa’nın Birecik bölgesine has lezzetlerden biri. Özellikle patlıcanın mevsimine denk gelirseniz ve doğru yerde yerseniz önceden yediğiniz tüm patlıcanlı kebapları unutabilirsiniz.
Şanlıurfa’da patlıcan kebabı nerede yenir?
Şanlıurfa’da patlıcan kebabı yemek için en güzel yerler Dedecan Ocakbaşı Urfa ve Gülbaba Lokantası olarak kabul ediliyor.
Haşhaş Kebabı

En güzelini Şanlıurfa’nın Birecik bölgesinde bulabileceğiniz bir diğer lezzet ise haşhaş kebabı. Hem yerliler hem turistler tarafından en çok tüketilen Şanlıurfa yöresel lezzetleri arasında bulunuyor.
Haşhaş kebabı kuzuların karın boşluğundan elde edilen etin zırhla çekilerek kıyma haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Kıyma kırmızı biber, sarımsak ve maydanoz ile daha da tatlandırılarak unutulmaz bir lezzet yaratılıyor.
Şanlıurfa’da haşhaş kebabı nerede yenir?
Haşhaş kebabının en lezzetlisi Birecik’te yapılıyor. Birecik’te haşhaş kebabı yemek için en özel adres ise Cevdet Usta’nın Yeri.
Urfa Kebap

Şanlıurfa ve kebap dendiğinde aklına Urfa kebabı gelmeyen yoktur.
Şanlıurfa ustaları Urfa kebabı için eti asla kıyma çekme makinesinden geçirerek kullanmıyor. Et zırh adı verilen keskin bıçaklarla parçalanarak hazırlanıyor. Az yağlı dana eti, kuyruk yağı ve dengesi ustalıkla hazırlanmış baharat / sebze karışımıyla Urfa kebabı mükemmel lezzetini buluyor.
Şanlıurfa’da Urfa kebabı nerede yenir?
Şanlıurfa’da Urfa kebabı nerede yenir için aslında özel bir cevaba ihtiyacınız yok. Ancak Altın Lokantası ve Sembol Ocakbaşı Urfa kebabı için en iddialı yerlerden biri.
Keme Kebabı

Şanlıurfa’da ne yenir listemizdeki bir diğer yemek olan Keme kebabı, Şanlıurfa kebapları arasındaki en spesifik lezzetlerden biri.
Keme mantarı, Şanlıurfa bölgesine özel bahar yağmurlarının ardından yetişen bir mantar türü. Keme mantarları toplandıktan sonra işin ustaları tarafından etle buluşturuluyor ve ortaya hem görüntüsü hem tadıyla büyüleyen keme kebabı çıkıyor. Ancak bu eşsiz lezzeti her zaman denemek mümkün değil.
Keme mantarı yağış yoğunluğuna göre sadece mart ve nisan aylarında yetiştiği için keme kebabı da yılın en fazla 2 ayında tüketilebiliyor. Bu nedenle keme kebabı, Şanlıurfa’nın diğer lezzetlerine göre daha pahalı.
Çiğ Köfte

Şanlıurfa’nın en meşhur lezzetlerinden biri çiğ köfte muhteşem tadıyla şehrin sınırlarını çoktan aştı, bu nedenle içerisinde çiğ köftenin yer almadığı bir Şanlıurfa’da ne yenir listesi düşülemez.
Şu an her iki sokaktan birinde gördüğümüz çiğ köfteciler ve Şanlıurfa’nın çiğ köftesi arasında hem hazırlanış hem de lezzet olarak çok büyük fark var.
Şanlıurfa’da çiğ köfte, diğer yerlerine aksine kıyılmış et ile hazırlanıyor. Kişisel olarak ilk yediğimde tadını biraz yadırgadığımı söyleyebilirim. Herkesin damak zevkine göre değişen bir lezzet denilebilir.
Et haricinde çiğ köfte içinde bulgur, isot, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar bulunuyor. Şanlıurfalılar çiğ köftenin yoğrulduktan kısa bir süre sonra tüketilmesi taraftarı olduğu için en çok sıra gecelerinde tüketiliyor.
Şanlıurfa’da çiğ köfte nerede yenir?
Aslında şehrin adını geçirdiğimiz sevilen her restoranında çiğ köfte bulunuyor. En taze çiğ köfteyi ise sıra gecelerinde yiyebilirsiniz. Yazımızın Şanlıurfa’da sıra gecesi kısmına göz atarak çiğ köfteye doyacağınız bir sıra gecesi planı yapabilirsiniz.
Terbiyesiz Tavuk

Adı da tadı da Şanlıurfa’ya özgü “terbiyesiz tavuk“, Şanlıurfa gezisi sırasında tadabileceğiniz en yöresel lezzetlerden biri.
Terbiyesiz tavuğun lezzetinin sırrı tavuk etinin terbiye edilme yönteminde saklı. Zamanında Şanlıurfa’da bir esnaf bu lezzeti icat etmiş ve şehrin sembol lezzetlerinden biri haline gelmiş. Belirtmeden geçmeyelim, terbiyesiz tavuğun mucidi şu an Osmanlı Ocakbaşı olarak kabul görüyor.
Terbiyesiz tavuğun lezzetine gelecek olursak pamuk gibi, tavuk sevmeyene bile tavuk sevdirecek bir tadı var. Tavuklar şişe geçirilerek ızgarada hazırlanıyor. Lavaş içerisinde ızgara sebzelerle servis ediliyor. Dürüm severlerdenseniz dürüm şeklinde de isteyebilirsiniz.
Şanlıurfa’da terbiyesiz tavuk nerede yenir?
Tabii ki bu lezzetin mucidi Osmanlı Ocakbaşı ilk sırada geliyor. Burası haricinde Çağdaş Ocakbaşı da terbiyesiz tavuk için en sevilen yerlerden biri.
Şabut Balığı

Şabut balığı, Türkiye’de yalnızca Fırat ve Dicle’den çıkan bir tatlı su balığı. Şanlıurfa yemekleri arasında en meşhurlardan biri olan şabut balığının en tazesini yemek için doğru adres: Halfeti veya Birecik. Her iki bölgede de nehrin kenarına kurulmuş salaş balıkçılarda şabut balığını yiyebilirsiniz.
Görüntü olarak kefale benzeyen pullu ve kahverengimsi bir balık. Yağlı, beyaz bir eti var. Özellikle ızgarası veya buğlamasının lezzeti bir farklı oluyor.
Eğer “Şanlıurfa’da ne yenir? Kırmızı et dışında ne var?” derseniz Şabut balığı sizin için güzel bir alternatif olabilir.
Bostana

Huzurlarınızda lezzeti tescilli şehir Şanlıurfa’nın en meşhur salatası, bostana. İç ferahlatan, yedikçe yedirten enfes bir tada sahip.
Bostana muhteşem lezzeti ve ferahlığıyla et, tavuk, bol acı, bol baharat derken Şanlıurfa’da yorulan midenize bir “oh” çektirecek.
Bostana, yediğim en ferahlatıcı ve iştah açıcı salatalardan biriydi. Bol lezzetli, neredeyse kaşıkla yenebilecek kadar bol soslu bir salata çeşidi. Domates, salatalık, biber, maydanoz ve taze soğanlar incecik kıyılıyor. Hakiki nar ekşisi, bol limon, zeytinyağı, kırmızı pul biber ve sumakla tatlandırılıyor.
Mangalda pişen et ürünlerinin ve çiğ köftenin tadına inanılmaz yakışıyor. Çoğu restoranda siparişin yanında meze olarak servis ediliyor. Özellikle yaz aylarında içine birkaç küp buz atılarak ferahlatıcı etki daha da arttırılıyor.
Lebeni

Şanlıurfa mutfağı yalnızca kebaptan, bol baharattan, acıdan oluşuyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Şanlıurfa’nın meşhur çorbası lebeni de en az kebaplar kadar efsane bir tada sahip.
Lebeni, Şanlıurfa mutfağına özgü soğuk çorba. Dövme, yoğurt, nohut, su, kekik, pul biber ve zeytinyağı ile hazırlanıyor. Aslında pişirilirken yoğurt ekleniyor, ilk başta bildiğimiz sıcak çorba oluyor ancak soğutulduktan sonra tüketiliyor.
Tirit

Tirit, Şanlıurfalıların kış aylarında kahvaltı için vazgeçilmezlerinden biri.
Öncelikle kahvaltı dedik ama içeriğini öğrenince size ilginç gelebilir. Tirit, kuzu eti, kemik suyu, lavaş, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanıyor. Kuzu eti yaklaşık 12 saat pişirilerek tadını buluyor. Çorbanın içerisine koyulan lavaş ise malzemelerinin tadını çekiyor.
Şanlıurfa ustaları tiritin yapımına akşamdan başlıyor, sabah 05.00 gibi servise hazır hale getiriliyor. Anlayacağınız tadının arkasında aslında büyük bir emek yatıyor. Tiriti yemek için acele etmeniz gerektiğini de belirtelim. Saat 11.00 – 12.00 gibi restoranlarda tirit tükenmiş oluyor.
Şanlıurfa’da tirit nerede yenir?
Daha gün doğmadan sabah 05.00 gibi açılan Gül Tirit Çorba ve Gülhan Restoran, Şanlıurfa’da tirit yemek için en güzel mekanlardan.
Şıllık

Şanlıurfa’da ne yenir yazımızda sıra geldi tatlılara.
Şıllık, Şanlıurfa’nın en meşhur tatlısı. Sadece un ve su ile hazırlanan incecik hamurun arası bol cevizle dolduruluyor ve şerbet dökülerek servis ediliyor. Şıllık tatlısı, yiyip yiyebileceğiniz en hafif şerbetli tatlılar arasında.
Şanlıurfa’da şıllık tatlısı nerede yenir?
Her şeyiyle bir lezzet diyarı olan Gülhan Restoran, şıllık tatlısı için de en güzel adreslerden biri.
Kadayıf Tatlısı

Şanlıurfa’da kadayıf bildiğiniz kadayıflara benzemiyor! Aşırı lezzetli bir peynir ve kıtır kıtır damak çatlatan bir kıvam birleşince yediğiniz diğer kadayıfların tadını unutuyorsunuz. Tel tel olanına tel kadayıf, kadayıf tellerinin kırılıp ufalanarak yapılanına ise kırma kadayıf adı veriliyor.
Şanlıurfa’da kadayıf nerede yenir?
Şanlı Miroğlu Kadayıf & Billuriye, Şanlıurfa’da kadayıf yiyebileceğiniz en iddialı mekanlardan.
Billuriye

Son olarak Şanlıurfa’da yenmesi gereken bir diğer tatlı: Billuriye. Billuriye aslında kadayıfın kare şeklinde kesilmiş, bol fıstıklı versiyonu. İçerisinde o kadar çok fıstık bulunuyor ki kadayıf tellerinin rengi yeşile dönüyor.
Şanlıurfa’da billuriye nerede yenir?
Billuriyenin en güzelini Miroğlu Kadayıf & Billuriye ve Baklavacı Badıllı Dedeoğlu’nda yiyebilirsiniz.
Kahve

Şanlıurfa’da ne içilir denince akla ilk gelen kahve oluyor. Ancak şehirde tek bir kahvenin hakimiyeti var diyemeyiz.
Mırra ve menengiç kahvesi özellikle hanların içerisindeki kahvelerde hem yerliler hem turistler tarafından oldukça fazla tüketiliyor. Bu kahveler Şanlıurfa’ya özgü kahve olmasa da Şanlıurfa’da fıstıklı menengiç gibi özgün tatlar var.
Menengiç kahvesi, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen menengiç (çitlembik) ağacının meyvesinin kahve çekirdeği gibi kavrulmasıyla elde ediliyor. Sütle pişirilerek servis ediliyor. Şanlıurfa’ya özgü fıstıklı menengiç kahvesi için gitmeniz gereken adres Gümrük Han.
Mırra ise aslında Mardin’e özgü, acı kahve olarak da anılan bir kahve çeşidi ancak Şanlıurfa’da da oldukça meşhur ve lezzetli. Oldukça yoğun ve acı bir kahve çeşidi olan mırra herkesin damak zevkine hitap etmeyebilir ancak hem hazırlanış biçimi hem de gelenek olarak çekiciliği var.
Gümgüm isimli özel cezvelerle hazırlanan mırra, yine özel fincanlarla servis ediliyor. Cezvenin içindeki su kaynayınca ilk olarak yarım kilo kahve atılıyor ve 2 saat kaynatılıp ateşten indiriliyor.
20 dakika süzüldükten sonra tekrar ateşe konulup aynı işlem tekrar baştan 2 kere daha uygulanıyor. En son bir şişe içerisinde saklanmaya alınıyor ve ısıtılarak servis ediliyor. Anlayacağınız mırra kahvesinin hazırlanması aslında bayağı emek istiyor.
Geleneğine gelecek olursak mırra yerliler arasında sıra geceleri, düğünler gibi özel günlerde servis edilen bir kahve. Bu gibi günlerde aynı fincan herkes arasında dolaşıyor ve herkesin birer yudum içmesi bekleniyor. Eğer size uzatılan fincanı masaya koyarsanız kahve servis edene bir şey borçlu olmuş oluyorsunuz.
Şanlıurfa’da nerede kahve içilir?
Bu soruya ise kişisel olarak üç tavsiyem var: Gümrük Han, Aynzeliha Çay Bahçesi ve Çift Mağara.
Bonus: Şanlıurfa’da Sıra Gecesi

Şanlıurfa’da sıra gecesi, Şanlıurfa yemek kültürünün en özgün geleneklerinden biri. Sıra gecesi, şarkılı, türkülü ve bol lezzetli bir gelenek.
Bir yandan enfes lezzetleri tadıyor, bir yandan da Şanlıurfa’nın geleneksel eğlencesine şahit oluyorsunuz. Kısacası sıra gecesi yalnızca yemek odaklı bir aktivite değil, Şanlıurfa’da ne yapılır? sorusuna cevap olabilecek mutlaka denenmesi gereken bir aktivite.
Sıra geceleri genellikle üç tarafı yer masalarıyla çevrilmiş, bir duvarda türkü ekibinin olduğu geniş bir odanın içerisinde gerçekleşiyor. Herkes sıra sıra oturarak odanın çevresine diziliyor.
Menüdeki yemekler çorbasından başlangıcına, ana yemeğinden tatlısına sıra sıra dağıtılmaya başlıyor. Çiğ köfte ise genel olarak sıra gecesinin belli bir kısmında o an ustalar tarafından ortada tepsi içerisinde hazırlanıyor ve taze olarak servis ediliyor.
Ustalar yalnızca çiğ köfteyi hazırlamakla kalmıyor. Çiğ köfte hazırlanışı tepsiyi havada döndürmeler, alev ve su ile akrobatik hareketler gibi şeylerle hem eğlenceli hem ilginç bir olaya dönüşüyor. Yemekler yenilip karınlar doyduktan sonra ise dans ve halay kısmı başlıyor. Aralarda yine ekibin farklı şovları oluyor.
Şanlıurfa’da sıra geceleri alkollü/alkolsüz olarak ayrılıyor. Kimi etkinlikler kadın/erkek olarak da ayrılabiliyor. Şanlıurfa’da alkollü sıra gecesi deneyimi yaşamak isterseniz lüks otelleri tercih edebilirsiniz.
Özellikle Manici Otel, Şanlıurfa’da alkollü sıra gecesi için ideal bir yer. Alkolsüz sıra gecesi içinse seçenek çok. En sevilenleri ise Paşa Sarayı Konuk Evi, Şanlıurfa Yıldız Sarayı Konuk Evi, Cevahir Han Restoran ve Gülizar Konuk Evi.
Ülkemizin bu güzel şehrinde yeme içme alışkanlıkları ve popüler lezzetleri hakkında bilgiler paylaşmaya çalıştık. Sizin de Şanlıurfa’da ne yenir? Haberine eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorum yazarak bizimle paylaşın.
Yorumlar
Kalan Karakter: