Onlarca binada oluşan hasarın dışında bireylere ait olan araçlar yarı hasarlı ya da tamamen kullanılmaz hale geldi. Burada en önemli soru sigorta şirketlerinin depremden kaynaklı olarak oluşan hasarın ne kadarını karşıladığı oluyor. Sigortada deprem durumuna yönelik özel bir teminat hakkı tanınıyor mu? araştırmalar başlandı.
Deprem bölgesinde yapılan arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ederken burada bulunan vatandaşlar devlet desteği ile farklı illere tahliye ediliyor. Süreçte yıkılan binaların yeniden onarılması ya da farklı bir yere gidildiğinde kişinin barınabilmesi için maddi desteklerde sağlanıyor. Araçları kullanılmaz hale gelen vatandaşlara sunulan desteğin yanı sıra aracın sigorta tarafından bedelinin karşılanıp karşılanmayacağı da önemli bir konu oldu.
ARAÇ SAHİBİ İLK OLARAK NE YAPMALIDIR?
Tonlarca yığın enkazın altında kalan araçlar parçalandı. Kullanılmaz hale geldi. Konu üzerine sigorta şirketlerinden de bir açıklama geldi: “Öncelikle kişinin hasarı karşılayabilmesi için kasko yaptırmış olması gerekli olduğu” ifade edildi. Kasko sözleşmesi içerisinde eğer deprem poliçesi yer alıyorsa bu faydadan yararlanılabilecek, denildi.
Sigorta Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi konuyla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Vatandaşların kafasını kurcalayan bu önemli konuda bir detaya dikkat çekti:
“Kasko poliçesi içerisinde deprem teminatı bulunuyorsa -ki bu çoğunda bulunuyor- sigorta muhakkak ki bunu karşılayacaktır. Bu teminat yazıyor mu, yazmıyor mu? öncelikli olarak buna bakmak gerekiyor” dedi. Uzman isim sözleşmede; %20, %80 ya da %100 hangi çoğunlukta ödeme yapılıyor buna bakmak gerekiyor, dedi.
ARACIN SAHİBİ VEFAT ETMİŞSE NE YAPILMALIDIR?
Eğer sözleşmede trafik sigortasının var olduğu söyleniyorsa bu deprem sırasında meydana gelen hasarı karşılamaya yetmiyor. Poliçenin sorumluluğundan çıkıyor. Depremde aracı hasar görenlerin sigorta şirketlerini ihbar etmesi gerekiyor. İhbar yapıldıktan sonra kayıtlar tek tek açılarak detaylı inceleniyor. Ekspertiz işlemlerinden geçiliyor ve sigorta tarafından ödeme yapılıyor. Deprem nedeniyle zarara uğrayan aracın rayiç bedeli tamamen sigorta tarafından karşılanıyor.
Hasarlı ise onarımı sağlanıyor. Kısmi bir problem söz konusuysa tamiratı yapılıyor. Özel servislerle beraber araç götürülüp tamir ediliyor. Bununla da kalmıyor. Şirket kişinin mağduriyetini önleyebilmek adına geçici bir araç vermekle yükümlü oluyor. Eğer aracın sahibi hayatta değilse varisleri bundan faydalanıyor. Veraset ilamı sonrasında sigorta şirketine başvurulmalıdır ve tazminat talep edilmelidir.