EKONOMİ

Tüm ehliyet sahiplerinin bu belgeyi vermesi zorunlu oldu! Flaş değişiklik yürürlüğe girdi

Milyonlarca ehliyeti olan sürücüyü ilgilendiren flaş yürürlüğe girdi. Tüm ehliyet sahiplerinin bu belgeyi vermesi zorunlu oldu.

Son günlerde milyonlarca sürücü için önemli bir gelişme yaşandı. Ehliyet sahipleri için geri sayım başladı ve henüz başvuru yapmamış olanlar için detaylar netleşti. Yapılan değişiklikle birlikte, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde güncellemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...

Türkiye genelinde 25 milyon 894 bin yeni tip sürücü belgesine sahip kişi bulunurken, halen 7 milyon 159 bin 176 kişi eski tip sürücü belgelerini kullanmaya devam ediyor. Yıl sonuna kadar bu kişilerin ehliyetlerini yenilemeleri gerekiyor.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe giren geçici 10. maddesi uyarınca, sürücü belgelerinin yenilenme süresi aslında 5 yıl içinde tamamlanması gerekiyordu. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından bu süre 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.

Bugüne kadar nüfus müdürlüklerine 25 milyon 894 bin 321 kişi sürücü belgesini yenilemek için başvurdu. Ancak halen 7 milyon 159 bin 176 kişi eski tip sürücü belgelerini kullanmaya devam ediyor.

Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024'e kadar 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ile indirimli olarak toplam 15 lira karşılığında yenisiyle değiştirilebilecek.

TUTARI BAKANLIK BELİRLEYECEK

1 Ocak 2025 itibarıyla eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenler, sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payını tam olarak ödemek zorunda kalacaklar.

2024 yılında B sınıfı sürücü belgesi yenileme ücreti toplamda 5 bin 165 lira olarak belirlenmişti. 2025 yılı için bu tutar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek.

Bu nedenle, yıl sonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek için ek olarak 5 bin liranın üzerinde bir ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

Yasal süre içinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve ehliyetini yenilemeyen sürücüler, araç kullanırken cezai yaptırımlarla karşılaşacaklar.

Ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin, eski sürücü belgelerini ibraz etmeleri, 15 liralık başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış bir sürücü sağlık raporunu sunmaları, son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik bir fotoğraf ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adreslerini bildirmeleri gerekmektedir.