Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uluslararası acil durum ilan ettiği maymun çiçeği varyantı, Türkiye için de önemli bir risk oluşturuyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de aktif bir sürveyans çalışmasının bulunmamasının endişe verici olduğunu belirterek, bu durumun hastalığın erken teşhisini zorlaştırdığını ifade etti.

SGK'dan Hastalara Müjde: 39 Yeni İlaç Geri Ödeme Listesine Eklendi SGK'dan Hastalara Müjde: 39 Yeni İlaç Geri Ödeme Listesine Eklendi

“DAHA BULAŞICI VE ÖLÜMCÜL”

Ceyhan, 2022'de başlayan salgının daha hafif seyreden bir tipte olduğunu ancak yeni varyantın daha bulaşıcı ve ölümcül olduğunu vurguladı. Özellikle Afrika'dan gelen veya giden kişilerde hastalığın görülme olasılığı daha yüksek olduğunu da Ceyhan söyledi.

RİSKİ ARTIRIYOR

Türkiye'nin önemli bir ulaşım merkezi olması nedeniyle Afrika'dan gelen yolcu trafiği oldukça yoğun. Bu durum, ülkemizde de maymun çiçeği vakalarının görülme riskini artırıyor. İletişim Başkanlığı, Türkiye'de şu ana kadar herhangi bir vaka tespit edilmediğini açıklasa da, Prof. Dr. Ceyhan, aktif bir sürveyans çalışmasının olmamasının bu durumu doğrulamak için yeterli olmadığını belirtti.

“BU BİR ACİL DURUM”

Prof. Dr. Ceyhan, her ülke gibi tedbirli olmak gerektiğinin söylerken, "Aslında aktif sürveyans yapmamız lazım. Bütün hastalıklar için aslında kilit nokta o. Şu anda Kovid'e bile aktif sürveyans yapmıyoruz. Devletin şu anda yürüttüğü bir aktif sürveyans çalışması yok. DSÖ, alarm düzeyini 1 derece yükseltti. Bu bir acil durum demektir. Dolayısıyla maymun çiçeği hastalığı, şu anda dünya için acil risk oluşturan bir hastalıktır” dedi.

Kaynak: DHA