Suriye’de 2011 yılında çıkan iç savaş nedeniyle Türkiye büyük bir göç dalgası ile karşı karşıya kaldı. Özellikle İstanbul, İzmir, Gaziantep, Kilis ve Hatay olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Suriyeliler, sosyal hayatı tehdit etmeye devam ediyor.

Suriye’nin başkenti Şam’da yaşamın normale dönmesine rağmen ülkelerine dönmeyen Suriyeliler Türkiye’de yerleşmeye devam ediyor. TÜİK verilerine göre 9 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı 3 milyon 57 bin 762 kişi olarak açıklandı. Ancak resmi olmayan rakamlara göre bu sayının daha fazla olduğu öne sürülüyor.

SURİYELİ BAKKALLAR TEK TEK İNCELENDİ

Suriye merkezli medya kuruluşu Enab Baladi, İstanbul'daki Suriyeli bakkalları detaylı bir şekilde ele aldı. Şehirde yaşayan 530 binden fazla Suriyelinin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde açılan bu bakkalların durumu tek tek incelendi.

Vali Şıldak: Gençlerimizin yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olmalıyız Vali Şıldak: Gençlerimizin yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olmalıyız

Enab Baladi'nin raporuna göre, bu bakkallar eskiden sadece Suriye menşeili ürünler satarken, zamanla Türk mallarını da satışa sunmaya başladılar. Ancak bu ürünler Türk bakkallardan yaklaşık üç kat daha pahalıya satılıyor.

BAKKALLARDA PARA TRANSEFERİ YAPILIYOR

Raporda ayrıca, Suriyeli bakkalların borç defteri uygulamasını sürdürdüğü ve bölgede yaşayan Suriyelilerin buralarda sosyalleştiği önemli merkezler haline geldiği belirtiliyor. Ayrıca bu bakkallarda elden para transferi ve döviz bozdurma gibi işlemlerin yapıldığı, kaçak tütün satışının gerçekleştiği ve kulaklık, şarj gibi elektronik ürünlerin yanı sıra cep telefonlarının Türk şebekesine kaydedildiği ifade ediliyor.

Bu gelişmeler, İstanbul'daki Suriyeli nüfusun ticari ve sosyal hayata entegrasyonunun nasıl şekillendiğine dair önemli ipuçları sunuyor.

Editör: Haber Merkezi