ŞANLIURFA- Tarihi zenginlikleri ile arkeoloji dünyasına ışık tutan Şanlıurfa'da tarihi Cıncıklı Hamam'da üzücü bir olay yaşandı.
Yapım tarihi tam bilinmemekle beraber 300 yıllık olduğu tahmin edilen hamamın duvarında bugün çökme meydana geldi. Olaya Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekipleri müdahale etti. Ekipler alanda güvenlik önlemlerini aldı.
Hamamın restore edileceğini duyuran belediye yaptığı açıklamasında "Tarihi hamamlarımızdan olan Cıncıklı Hamam'ın duvarında meydana gelen çökmeye ekiplerimiz anında müdahale ederek güvenlik önlemlerini aldı. Restorasyon çalışmaları ise pazartesi başlayacak. Tarihi zenginlikleri koruyup gelecek dönemlere aktarmak en önemli vazifelerimizden" ifadelerine yer verdi.
CINCIKLI HAMAM HAKKINDA
Cıncıklı Hamam, şehrin Karaburç Mahallesi, Hızanoğlu Sokağındaki kitabesi bulunmayan bu hamamın ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber 1729 tarihinde tamir görmüş olan Hızanoğlu Camii ile aynı tarihlerde yapılmış olabileceği düşünülmektedir.
Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde bu hamamdan bahsetmesi, yapının XVII. yüzyılın ikinci yarısında mevcut olduğunu göstermektedir. Bu hamamın dış avlusundan ( soğukluk ) iç avlusuna ( sıcaklık ) girişteki arada ( ılıklık ) kabir olduğu söylenilen yeşil boyalı bir yapı mevcut. Bu yeşil yapının Şıh Mehmet isminde birinin kabri olduğu söyleniliyor.
Mahalleli ve hamamın müşterileri arasında inanılan birşey var ki;
Hamamın içindeki bu ziyaretten dolayı burada yıkanan, kırklanan kişilerin işi rast gider.
Kabir hakkında mevcut bir kitabe yoktur.
Urfa da bir çok hamam bulunmasına rağmen, gelin hamamı,güvegi hamamı, doğdu hamamı, sünnet hamamı, sıra hamamı gibi durumlar için en çok rağbet gören hamam Cıncıklı hamamdır.
Öyle ki, başka hiç bir hamam için söylenmemiş, Cıncıklı hamam için söylenmiş mani bile vardır;
"Cincıklı hamam
Kubbesi tamam
Bi gelin gelmiş
Babası imam"
Günümüzde de Cincıklı hamam gündüz kadınlara açık durumdadır.
Hamamın işletmecisi "eski gelenekler az da olsa halen yaşatılmaktadır, fakat eskisi kadar hamama gelen yok" diyor.