ŞANLIURFA –Bir dönemin en önemli mesleklerinden olan terzilik özellikle konfeksiyonların çıkmasıyla son demlerini yaşıyor. Hazır giyim ürünlerine talebin artması terzilik mesleğini olumsuz etkiledi.
Şanlıurfa’da henüz 10 yaşındayken terzi atölyesine çırak olarak başlayan 65 yaşındaki Numan Tuğbay ise yarım asır önce parmağına taktığı terzi yüksüğüyle mesleğini ilk günkü heyecanla yapıyor.
Eyyübiye’de tarihi çarşılar bölgesindeki Mençek Hanı’ndaki dükkanını sabah erken saatlerde açan Tuğbay, mesleğinde ilk günkü özveriyle müşterilerin taleplerini karşılayıp kıyafet dikiyor.
Numan Tuğbay, BİHAya, mesleğini hala severek yaptığı söyledi.
Çıraklığından bu yana elinden iğne ipliği düşürmediğini vurgulayan Tuğbay, “Mesleğimi seviyorum. Terzilik mesleği peygamber mesleğidir. 50 yılı aşkındır bu meslekteyim. Askere gittim orada da terzilik yaptım. İnşallah öbür dünyada da terzilik yaparım” dedi.
TUĞBAY: MESLEĞE BAŞLADIĞIMDA PARMAĞIM BİR HAFTA BAĞLI KALDI
Ustalarının “terzilik öldürmez ama kazancı helaldir” diye bir sözü olduğunu belirten Tuğbay, terzilikte son zamanlarda çırak yetişmediğinden bahsetti. Tuğbay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eski dönemlerde insanlar 5 yıl okul okuduktan sonra bir mesleğe yöneliyordu. 8 yıllık zorunlu eğitim uygulaması başlayınca işimiz zora girdi, sonrasında da zorunlu eğitim 12 yıla çıktı. Durum böyle olunca 18 yaşındaki bir kişinin gelip burada çalışması nasıl olacak? Bir çay getir desek o gencin ağrına gidiyor. Bu mesleğin temeli ayrı bir şeydir. Ben bu mesleğe başladığımda ustamız bizim parmağımızı bağladı. Bunun anlamı bir hafta parmağımız bağlı kalır ki iğneyi kullanırken alışkanlık olsun.”
Çırak yetişmemesinin mesleği gerilettiğini dile getiren Tuğbay, “Bizler artık son demimizi yaşıyoruz. Bu benim için değil Türkiye genelinde 190 bin terzi için geçerli” ifadesini kullandı.
“ISMARLAMA DÖNEMİ BİTTİ ARTIK ÇÜNKÜ ELEMAN YETİŞMİYOR”
Numan Tuğbay, ısmarlama elbiselerin eskisi kadar rağbet görmediğini belirterek, şunları söyledi:
“Ismarlamada bir takım elbise diktirilir 5 yıl boyunca giyilir, hazır alınırsa takım elbise ömrü bir yıl bile olmaz. Ismarlama olayı ayrı bir olaydır. Ismarlama dönemi bitti artık çünkü eleman yetişmiyor. Tekstilde normal bir gömlek diyelim 32 operasyon geçirir, yani 32 kişinin elinden geçer, ısmarlamada ise 1 usta keser bir usta biçer. Velhasıl mesleğimiz bitti. Şu anda bir pantolon 600 liraya kadar çıkıyor, dar kesime çok büyük maliyet. Maliyetler artınca esnafın işi de zora giriyor. Aileler çocuğunu da mesleğe göndermiyor.”
Dikiş makinesinin başına oturup çalışmadığında rahat edemediğini belirten Tuğbay, “Biz insanları giyindiriyoruz, güzelleştiriyoruz. Mesleğin elbette sıkıntıları var ama mesleği severseniz yorulmazsınız. Müşterinin sözü bizim için anayasadır. Meslektaşlarıma önerim, mesleği vatandaşlara sevindirsinler” diye konuştu.
“İDARECİLER ULAŞIM KONUSUNDA KOLAYLIK SAĞLASINLAR”
Bölgedeki terzilere ulaşılmasında sıkıntılar bulunduğunu belirten Tuğbay, “Tarihi hanlar bölgesindeki esnafın en büyük sıkıntısı buraya araç girmiyor. Müşterilerimiz park yeri bulamıyor. Park ücretleri çok yüksek. Müşteri 5 dakikalığına gelip eşyasını alacak, araç parkı için 10 lira ücret istiyorlar. Bu yanlış bir uygulama, biz de müşteri de olumsuz etkileniyor. Ekonomik durum ortada. İdarecilerden isteğimiz bu bölge için ulaşım konusunda kolaylık sağlasınlar. Müşterilerimiz gelemiyor” dedi.