Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü ve Haliliye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri iş birliğinde Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesinde günlük kiralık evler denetlendi.
Denetimlerde, ruhsatsız olarak faaliyet gösteren ve uyuşturucu madde ticareti, fuhuş gibi suçların işlendiği iddiası bulunan 7 ev mühürlendi.
Benzer suç iddiasıyla hafta sonuna kadar toplamda 47 evin mühürleneceği öğrenildi.
RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞTI
Resmî Gazete’de, "7464 Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" yayımlanmıştı.
İZİN ŞARTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilecek süreç kapsamında, kiraya verilecek bir ev için her şeyden önce izin belgesi alınması gerekecek. Bakanlık, izin belgesini alan vatandaşa bir plaket verecek ve bu plaket, kiralanacak evin kapısına asılacak. İzin belgesi olmadığı hâlde kiralama yapmak isteyen vatandaş, ilk aşamada 100 bin TL ceza yiyecek ve 15 gün içerisinde izin belgesi almak zorunda kalacak. Bunu yapmayan ancak kiralamaya devam edenler, bu kez 500 bin TL'lik ceza ile karşı karşıya kalacaklar. Aynı durumun devamı hâlinde ceza tutarı, 1 milyon TL'ye yükselecek.
Tabii bu belgeyi almak o kadar da kolay değil. Evini kısa süreli kiraya vermek isteyen vatandaş, dairenin bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin iznini alacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu izne ilişkin bir de belge görecek. Yani sözlü ibrazlar işe yaramayacak.
Bir konutu kısa süreli kiralayan bir birey, bu konutu başka birisine kiralayamayacak. Bu doğrultudaki girişimlerde cezai yaptırımlar uygulanacak. Ancak kiralayan tüzel kişilikse personel, söz konusu evi kullanabilecek. Tüm bunlara ek olarak; en az 3 bağımsız bölümü olan bir binada kiralama yapacak olan kişi, en fazla yüzde 25'lik bölüm için izin belgesi alacak. Binadaki diğer konutlar için başka birisinin adına izin belgesi gerekecek.
RUHSAT ZORUNLULUĞU
Bir binada en az 5 dairesi bulunan ve bunları kiralamak isteyen bir vatandaş ise iş yeri ruhsatına sahip olmak zorunda olacak. Resmî Gazete'de yayımlanan kararın 100 günden kısa süreli kiralama yapılan evler için geçerli olduğunu belirtelim. 100 günden uzun süreli kiralama yapılan evler, düzenlemenin dışında kalacak. Tabii her seferinde 100 günden daha uzun süreli kiralama yapan ev sahipleri de takip edilecek. Aynı konut bir yıl içerisinde 4 kez, 100 günden uzun süreli kiraya verilirse 1 milyon TL ceza kesilecek.