URFAHABERMERKEZİ / Abdullah TOPRAK'ın Haberi - Türkiye’nin ilk fıstık ağacının ekildiği yer olan Esemkulu Mahallesi'nde fıstık hasadı başladı. Üreticiler artan maliyetler ve düşük fiyatlar karşısında zor durumda. Gaziantep’in fıstık alımlarına başlamasının ardından gözler Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi.
Türkiye’nin fıstık üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da, özellikle Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu Mahallesi, Urfa fıstığının doğduğu topraklar olarak bilinir. Hem coğrafi işareti tescilli Urfa keten köyneği fıstığıyla ünlenen bu bölgede hem de Türkiye’de ekilen ilk fıstık ağacının bulunduğu bu topraklarda hasat sezonu başladı. Ancak bu yıl fıstık üreticileri, artan maliyetler ve fıstık fiyatlarındaki sert düşüşlerle karşı karşıya.
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri Müslüm Çoban, bölgedeki fıstık üreticilerinin büyük zorluklar çektiğini vurguladı. Çoban, “Fıstık, Şanlıurfa için adeta yeşil altın niteliğinde. Ancak bu yıl üretici ciddi sıkıntılar yaşıyor. Girdi maliyetlerinin sürekli artması, fıstık fiyatlarının düşmesiyle birleşince üreticinin karı giderek azaldı. Çiftçilerimiz destek bekliyor” dedi.
Çoban, fındık ve çay üretiminde olduğu gibi fıstık için de taban fiyat uygulamasının getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girerek fıstık alımlarını başlatmalı. Fıstık üreticisi ürününü güvenle satabileceği bir piyasa istiyor” ifadelerini kullandı.
Çoban, fıstığın saklama koşullarının da üreticiler için büyük önem taşıdığını belirtti. “Fıstığın sağlıklı ve güvenli koşullarda depolanması, çiftçinin zarar etmemesi için kritik. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, fıstık alımlarına başlamış durumda. Aynı şekilde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden de üreticilere bu konuda destek bekliyoruz. Ayrıca lisanslı depoculuk sistemi bir an önce Urfa’da hayata geçirilmelidir” diyerek, Şanlıurfa’nın tarımsal altyapısının güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bölgedeki fıstık alımlarına başladığını belirten Çoban, bu girişimin Şanlıurfa’ya örnek olması gerektiğini ifade etti. “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, fıstık üreticisini desteklemek için harekete geçti. Aynı adımı hem ilçe belediyelerimizden hem de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemizden bekliyoruz. Üreticimizin bu zor dönemde yalnız bırakılmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bölgedeki fıstık üretiminin sürdürülebilirliği için hükümetten de destek bekleyen üreticiler, daha fazla teşvik ve destek mekanizmasının devreye girmesi gerektiğini düşünüyor. Şanlıurfa’da fıstık tarımının geleneksel yöntemlerle değil, modern tarım teknikleriyle desteklenmesi, üreticilerin gelecekteki kaygılarını azaltacak ve fıstık üretiminde Türkiye’yi daha güçlü bir konuma taşıyacak.
Hasat süreci devam ederken, gözler Şanlıurfa yerel yönetimlerine ve merkezi hükümetin fıstık üreticilerine sağlayacağı desteğe çevrilmiş durumda.