Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan bu deprem sonrası enkazda kalan kişilerin hayata tutunma süreci bilimsel olarak ele alındı.
Bir kişi enkaz altında kaç gün ve kaç saat canlı halde kalabilir? İlk müdahalede neden su verilmez? Deprem sonrasındaki süreçte hayatta kalabilmeyi kolaylaştıracak altın değerindeki bilgiler uzman isimler tarafından paylaşıldı.
BİR İNSAN ENKAZDA KAÇ GÜN KALABİLİR?
6 Şubat tarihinde sabah saatlerinde meydana gelen depremin üzerinden geçen 8 günün ardından Kilis ve Osmaniye’de yapılan arama kurtarma çalışmaları net olarak tamamlandı. Şu anda Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Adana ve Şanlıurfa’da çalışmalar devam ediyor.
Arama kurtarma çalışmaları sırasında aradan geçen onlarca günün ardından enkazdan sapasağlam çıkarılan vatandaşlar yeni umutları beraberinde getiriyor. Öte yandan bir insan enkazda kaç gün kalabilir? bu konuda merak ediliyor.
MÜJDELEYİCİ HABERLER GELMEYE DEVAM EDİYOR!
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre bir kişi için enkazda kalma süresi, yaşamsal faktörleri ve bölgedeki koşullara göre değişiklik gösterebiliyor. Çökme yaşandığı sırada kişinin suya ve havaya erişim şekli, bölgedeki iklim koşulları enkaz altında yaşadığı anlarda psikolojik ve fiziksel durumu da bu süreyi etkiliyor.
Pek çok kişi yapılan analizlerle deprem yaşandıktan sonraki 24 saatlik süreçte kurtulabiliyor ancak bu süre aşıldığında sağ çıkma olasılığı daha da azalıyor. Bunu çürüten farklı örnekler de bulunuyor. Depremin 8. günü olmasına rağmen enkaz çalışmalarından sevindirici ve müjdeleyici haberler geliyor.
O HAMLE HAYATİ RİSK TAŞIYOR!
İnsanları hayatta tutan ve onlarca gün sağlam kalmalarını sağlayan en önemli konu ezilme tehlikesi geçirip geçirmedikleri, sağlık durumları ve özellikle psikolojik olarak enkaz altındaki kuvvetleri oluyor. Öte yandan enkazdan kurtulan ve günlerdir karanlıkta kaldığı halde ilk kez insanlarla buluşan kişiye yapılacak müdahale de burada önemli oluyor. Aradan geçen onlarca saatin sonrasında ilk kez gün yüzüne çıkan, aç ve susuz bir şekilde orada bekleyen vatandaşlara anında su verilmesi yıkıcı etkilere sebep olabiliyor. Uzmanlar uyarıyor: “Enkazdan çıkan kişiye ilk anda su vermek hayati riski taşıyor.”
Enkaz altında vücuda uzun süre su giremiyor. Vücut su kaybı yaşıyor. 72 saati aştığı anda böbreklerde risk oluşmaya başlıyor. Enkazdan çıkan bir kişi ezilme sendromu yaşıyor. Böyle bir durumda aniden su vermek hayati tehlikeye sebep olabiliyor. Yumuşak dokularda ya da kas bölgelerindeki ezilmeler organ yetmezliğine varacak kadar tehlikeye yol açabiliyor.