EKONOMİ

Vergi paketinin detayları belli oldu

Şanlıurfa esnafı ve vatandaşları için zorlu bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni vergi paketi detayları ortaya çıktı. Pakete göre hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitleri dikkate alınacak. Kayıt dışı çalışma, banka hesabı ve POS cihazı paylaşımı, faturasız hizmet ve elden kira ödemelerine ceza uygulanacak. İşte detaylar.

Şanlıurfa'da esnaf ve vatandaşlar için ciddi bir dönüşüm süreci başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın duyurduğu yeni vergi paketi detayları, şehirdeki işletmeleri derinden etkileyecek önlemleri içeriyor. Paketin merkezinde, hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitlerinin zorunlu hale getirilmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede sıkı yaptırımlar uygulanması yer alıyor.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, kayıt dışılıkla mücadele çalışmaları vergi incelemeleri ve saha denetimleriyle aralıksız sürdürülüyor.

Bakanlık, şimdi de bu mücadeleye vergi mevzuatında yapılmasını önerdiği değişiklikle yasal destek verilmesini amaçlıyor. Bu kapsamda bir vergi paketi hazırlayan Bakanlık, yasal düzenlemelerle kayıt dışılıkla mücadelede gönüllü uyumu artırmayı öngörüyor.

PAKETİN ÖNEMLİ MADDELERİ

Hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitleri: Artık günlük hasılatlar zorunlu olarak takip edilecek ve beyan edilen hasılat ile tespit edilen hasılat arasında fark olması halinde incelemeye alınabilecek.

Vergide tevkifat kapsamı genişletiliyor: KDV'de olduğu gibi, kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerde gelir ve kurumlar vergisine de peşin vergi olarak tevkifat yapılabilecek. Bu durum, özellikle hizmet sektörü ve e-ticaret platformları için yeni bir yük anlamına geliyor.

Usulsüzlük cezaları artıyor: Fatura kesmeme ve almama gibi durumlarda uygulanan özel usulsüzlük cezaları artacak ve tekrarlanan fiillerde ceza oranları daha yüksek olacak.

Kayıt dışı çalışmaya daha fazla ceza: Kayıt dışı çalışanlara verilen cezalar 1,5 kat artacak.

Banka hesabı ve POS cihazı paylaşımı cezalandırılıyor: Başkasının banka hesabını kullananlara veya POS cihazını paylaştıranlara yüksek cezalar verilecek.

Elden kira ödemeleri yasaklanıyor: Mesken ve iş yeri kiralarında elden kira ödemesi yapmak yasaklanacak. Kiracılara da elden ödeme yaptıkları takdirde ceza kesilecek.

Bazı kaçakçılık suçlarında hapis cezası arttırılıyor: Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bazı kaçakçılık suçları için öngörülen hapis cezalarının alt sınırı 5 yıla çıkarılması ve etkin pişmanlık hükümlerinin kaldırılması gündemde.

E-Ticaret platformlarına ve ödeme kaydedici cihaz kullanıcılarına cezalar arttırılıyor: Bilgi verme yükümlülüğüne uymayan e-ticaret platformlarına ve ödeme kaydedici cihaz yönetmeliğine aykırı davrananlara verilecek cezalar artacak.