Yabancı para cinsinden alacak verecek davalarına Yargıtay tarafından kamu düzeni vurgusu yapılarak, Türk lirası ayarı getirildi.

Yargıtay kararına göre mahkemeler, döviz cinsinde borçlar için açılan davalarda, artık icra takibi tarihindeki kur üzerinden hesaplama yapılacak ve Türk lirası karşılığı belirlenecek.

Divapan AŞ, Intermob 2024 fuarında yenilikçi ürünlerini tanıttı Divapan AŞ, Intermob 2024 fuarında yenilikçi ürünlerini tanıttı

Türkiye gazetesinden Yeşim Eraslan'ın haberine göre, Yargıtay’ın gündemine gelen davaya konu olay İstanbul’da meydana geldi.

Kira anlaşmazlığı davasında ev sahibi, dolar ile kiraya verdiği ve alamadığı mülkün kirası için icra takibi başlattı. Kiracının, takibe itiraz etmesi üzerine dosya mahkemenin gündemine geldi.

Yerel mahkeme, kirasını ödemeyen kiracının tahliyesine karar verdi. Asıl alacağın yüzde 20 oranında icra inkâr tazminatının ev sahibine ödenmesine hükmedildi.

Mahkeme kararında dikkat çeken olay ise alacağın yapancı para ile ödenmesine karar verilmesi oldu.

DOSYA YARGITAY'A İNTİKAL ETTİ

Kiracının itirazı İstinaf Mahkemesi’nde de reddedilince dosya Yargıtay’ın önüne geldi.

Kararı yerinde bulan Yargıtay, ödenmeyen borcun ve tazminatın yabancı para ile ödenmesi kararını ise isabetsiz buldu.

Yüksek mahkeme, “Yabancı para alacağının takip tarihindeki Merkez Bankası’nın efektif satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk lirası karşılığı belirlenerek hükmedilmesi gerekirken yabancı para esas alınmak suretiyle karar verilmesi isabetsiz olmuştur” dedi.

Yerel mahkemenin kararını düzelten ve onayan Yargıtay, gerekçeli kararında ise kamusal düzen vurgusunda bulundu.

Kararda, konunun toplum düzenin korunması için gerekli olan kamu düzeni ile ilgili olduğu ve re’sen gözetilmesi gerektiği kaydedildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi