.

Aman ha!

Her ayet canlıdır. Bilene…

Olayları resmeder. Anlayana…

Bulanıklığa yer vermeden olanı olduğu gibi resmeder. Görmek isteyene… 

Tertemiz bir ayna misali. Okumasını ve yorumlamasını bilmek gerek. Aklı ve fikri yerinde olanlar için…

Hangi gün okursan oku o günü tarif eder. Hangi mekanda okursan oku o mekana ait bilgiler sunar. Kimi ararsan ara onu tarif eder. Elinden tutar; düşmeni ve sekmeni engeller.

Yeter ki yanlı ve taraflı okuma. Yeter ki atlayarak, yeter ki saklayarak, yeter ki kayırarak, yeter ki bir gözünü kapatarak, yeter ki bir kulağını tıkayarak okuma. Yeter ki aklını ve fikrini kiraya verdikten sonra okuma…

Oku ve anla…

Oku ve yaşa…

Oku ve anlat…

Yeter ki ben bilmem; pirim, şeyim, üstadım, liderim bilir deme. Yeter ki bir yerlere takılı kalma. Yeter ki birilerine bağlanıp arkasında yürüme. Yeter ki insanların sözlerini Allah’ın sözlerinin yerine koyma. Yeter ki ayetlere bağlandığından daha fazla insanların sözlerine bağlanma.

Yeter ki… Anlamaya çalış. Yeter ki tutunmaya bak… Yeter ki anlamaya odaklan…

İster gündüz oku, ister gece oku. İster köyde oku ister şehrin göbeğinde oku. İster okulda ister mescidde oku. İster meclisin kürsüsünde ister mağaranın en kuytu yerinde oku. Yeter ki yol gösterici ve kurtarıcı olarak yanaş ayetlere. Yeter ki hüküm bildiren, karar veren, en doğruyu en güzeli gösteren yegane bir kitap olarak oku. Yeter ki yaratanın emirleri olarak oku. Yeter ki ilahi kelam olarak oku. Yeter ki ahirete götüren, ahirette mutluluğa erdiren, yeter ki cennetle şereflendirecek olan bir kitap olarak oku. 

Yeter ki oku…

Okursan anlarsın… Anladıkça okumaya çalışırsın. Anlamadım diye sırt dönme. Ayetler sana sırt dönerse iflâhın kesilmiş olur. 

Okursan ayetleri, sana en iyisini, en doğrusunu en güzelini dillendirir.

Okursan kim doğru, kim yanlış yavaş yavaş fısıldar kulağına. 

Kalbini aç... 

Fikrini aç... 

Yüreğini aç... 

Kulağını aç…

Gözünü aç… 

İnan buna...

Sen dönersen ayetlere, yol ve yordam gösterir, ahlak ve adap öğretir, kural ve kaideler serer önüne. Seni sana bırakmaz.

Yeter ki ayet oku. Yeter ki okudukların ayet olsun.

Yeter ki kalbini açarak, yeter ki düşüncelerinin baş köşesine oturtarak oku. Yeter ki çokça oku.

Ayetler yalnız bırakmaz seni. Garip bırakmaz gariplerin ülkesinde. Tatlı su damlaları misali diline tat verir, doyurur aç kalan mideni. 

Yürekleri serinletir, acıları tatlıya çevirir. Çöllerde rehber olur, vahaya çevirir yaşadığın yerleri. Elinden tutar insanın, sarp dağlarda yalnızlıktan kurtarır. 

Aman ha! Yüreğin, terk edilmiş bir mezarlığa dönüşmüş kılma. Aman ha! Kur’an’dan uzak şekillenen bir cümleyi geveleyip durma. Aman ha! Seni evirip çeviren ayetlerden başka bir düşünceye kapılma.

Aman ha! Aman ha! Aman ha!