.

Sen kimsin, kimlerdensin? Necisin, neye hizmet ediyorsun? Niçin varsın? Ne zamana kadar var olacaksın? Bu yürüyüşün nereye? Bu yaptıkların da neyin nesi?

Kime benziyor, kime özeniyorsun? Kim gibi yiyiyor, kim gibi içiyorsun? Sahi sen, kaygılandın mı hiç?

Hz. Muhammed (s.a.v.)’e benzer bir tarafın, bir davranışın, bir düşüncen var mı? O’nun baktığı pencereden bakıyor musun olaylara? Hz. Muhammed (s.a.v.) senin için neyi ifade ediyor? Kurtuluş reçeten var mı elinde?

Bu konuştukların da ne? Bu konuyu kim belirledi? Sınırı nereye kadar? Kimden esinlendin?

Kimin icat ettiği kelimeleri kullanıyorsun? Ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu? Duyduklarına şahit oldun mu hiç? Sahi hakka ve hakikata şahitlik ettin mi? Var mı böyle bir örneğin? 

Söylemlerin ile eylemlerin ile ve düşüncelerin ile dinden çıkacağına ihtimal veriyor musun? Böyle bir kaygın oldu mu hiç? Dinden çıkmamak için hangi kelimeleri literatöründen sildin, hangi davranışa paydos dedin, hangi düşünceye sünger çektin, hangi arkadaşa güle güle dedin, hangi kitabı elinden fırlattın, hangi yazara sırt döndün, hangi elbiseye set çektin, hangi diziyi protesto ettin, hangi filmi boykota aldın?

Sevdiklerin, bağlandıkların kim? “Canım feda olsun” dediklerin dinin neresinde duruyorlar? Dine nasıl bakıyorlar? Din neyi ifade ediyor senin için, onlar için? Filan kişiyi niye bu kadar seviyorsun? Allah için sevdiğin ve Allah için buğz ettiğin bir insan var mı hayatında? İkramların kim için? Kimlerle vakit geçirmekten hoşlanıyorsun? Sahi kimlerle yürümek, kimlerle tokalaşmak, kimlerle muhabbet etmek istiyorsun? Dinlenme zamanlarını kimlerle geçiriyorsun? Kimlerle bir arada bulunmak sıkıyor seni?

Niçin?

Hangi tür kitapları okuyorsun? Hangi tür kitaptan erkenden bıkıyorsun? Kur’an’a en son ne zaman dokundun? Kıraatı kaç dakika dinledin veya kaç dakika dinlemek zorunda kaldın? Dokunmak istiyor musun müshafa? Böyle bir isteğin olduğundan emin misin? Hangi ayet dikkatini çekti, hangi ayetin tefsirini hangi müfessirden dinledin? “Bu ayet benim ayetim” diyebileceğin bir ayet var mı departmanında? Kaç tane surenin ismini takılmadan sıralayabilirsin? Zihin departmanını neye göre şekillendirdin? 

Hangi hadisten hoşlanıyorsun? Ezberlediğin veya güzelce yorumlayabildiğin bir hadisi tutabildin mi aklında? Kaç hadis var zihninde? Hadislerin Hz. Muhammed (s.a.v.)’den kalan bir miras olduğunu biliyor musun? Bu mirasa sahip çıkmayı geçirdin mi içinden? Konuşmalarının arasından referans gösterdiklerin kim? Ayet ve hadislerden esinlenerek bir fikir ileri sürdün mü hiç?

Kaç tane sahabenin ismini sayabilirsin? İdolüm diyebileceğin bir sahabe var mı hayatında? Beş on dakika dahi olsa anlatacağın kaç sahabenin hayatına müttalisin? Bir makam veya bir mevkiye geçecek olursan kimi taklit etmekten hoşlanıyorsun? 

Sahi o koltuğa Peygamber Efendimizi (s.a.v.)’i oturtamadın mı? O zaman sen de oturma…

Bu yaptıkların da ne? Neyi başarmak istiyorsun? Neyin mücadelesini veriyorsun? Kime niçin kızıyorsun? Kazandıkların, harcadığın zamana değer mi? Zamanı geri çevirebilseydin neleri literatöründen silerdin, neleri hayatından çıkarırdın, kimlerle arkadaşlığa veda ederdin?

Bu satırları okuduğuna göre henüz ölümle karşılaşmış değilsin. Şimdi karşılaşacak olursan ne derdin Azrail (a.s.)’e. Kaç hafta, kaç gün, kaç saat, kaç dakika isterdin kendisinden? Erteler miydi seni?

Niçin?

Dini emirler hayatının neresinde, yaşadıklarının yüzde kaçı dini emirlerinden mütevellit icra ediyorsun? Hangi vecibeleri seviyorsun? İnsanların kanun ve kuralları mı seni bağlıyor yoksa Rabbim dediğin Allah’ın kanun ve kuralları mı seni bağlıyor? Yapamam dediğin hangi iş, ayetlerden veya hadislerden meydana geliyor? 

Sevdiğin ve dört gözle beklediğin dini bir ibadet var mı hayatında? Bir ibadeti ıskaladığında hayıflanıyor musun? Bir daha ki ibadeti kaçırmamak için hangi önlemleri alıyorsun? İbadete engel olan hangi bariyerleri çıkardın hayatından?

Haramlar senin için ne ifade ediyor? Sıradanlaşmış kaç tane haram var yaşamında? Yaptığın şu iş, Allah’ın hoşlanmadığı bir iş olduğu söylenirse ne yaparsın? Bir anda terk edebilir misin o işleri? Örf ve adetler mi bağlıyor seni yoksa Allah’ın emirleri mi? 

En çok cinlerden mi korkuyorsun yoksa Yüce Allah’tan mı çekiniyorsun?

Allah’ın seni her an gördüğüne inanıyor musun? Bu görme nasıl bir şey? Davranışlarını şekillendiriyor mu? Etki ediyor mu sana? Bu yüzden terk ettiğin bir davranışın var mı?

Hesap kitap işi nasıl olacak? Var mı böyle bir ihtimal? Hesabım dünyadaki gibi olacak mı diyorsun? Seni savunabilecek bir avukatın var mı? Hazırladın mı birini?

Cennet ve cehennem diye bir yer var mı zihninde? Kimler cennetlik, kimler cehennemlik olacak? Araf’ta kalacağını bilseydin şimdiden neler hazırlardın? Torpil ne demek? Aracılar var mı öbür tarafta? Cenneti ve cehennemi neye göre tarif ediyorsun? Hesabını veremeyeceğin bir davranışının olduğuna inanıyor musun? 

Pişmanlık duyduğun, bir daha dönmem dediğin bir haram var mı yaşamında?

İman, senin için neyi ifade ediyor? İmansız kalmaktan veya imansız gitmekten korktuğun oldu mu hiç? İmanı kaybetmekten çekindiğin bir iş var hayatında? 

Yahudi ve Hristiyanları ne kadar tanıyorsun? Kur’an ve Hadisler bu iki kavim için neler söylüyor? Ya Münafıklar? Yüce kitabın sana, onları nasıl tanıtıyor? Sahi ne yaptılar da Yahudi veya Hristiyan olup Allah’ın lanetine uğradılar bu kavimler? Onlara da vakt-i zamanında Allah’ın elçileri gelmişti, öyle değil mi? 

Nasıl sapıttılar, ne yaptılar da yoldan çıktılar? Şeytan mı kandırdı, şeytana mı kandılar? Onlar hala doğru yolda olduklarını düşünüyorlar mı? Var mı böyle bir iddiaları?

Onların sapıklıkları davranışsal mı oldu yoksa düşünsel mi? Hangisi önce başladı? Belki de sapıklık her iki noktada meydana geldi?

İsmini bile duymak istemediğin herhangi bir ibadet var mı? “Şu ibadetin hatırlatılması kadar kıcık olduğum bir şey yok.” diyor musun? Var mı böyle kıcıklıkların?

Ölümü düşündün mü hiç? Azrail kime gelecek? Ne zaman ölüme yakalanacağını varsayıyorsun? Şimdi ölecek olursan; “ben hazırım” diyebiliyor musun? Arkana bakmadan bu istikamette yürüyebiliyor musun?

Yürüdüğün sokağın sonu nereye çıkıyor? Hangi yoldasın? Çıkış var mı?

Sırat-ı Müstakim neyi ifade ediyor senin için? Tarifini kim, neye göre yaptı? Hangi tarifi kullanıyorsun?

Bir insan sırat-ı müstakimden nasıl sapabilir? “Sırat-ı müstakimdeyim” diyerek sapan insanlar yok mu bu hayatta?

Sorular ve sorunlar…

Sorular biterse sorunlar da biter…